BURGER Z GRILLA Z SAŁATKĄ Z KALAREPY I BOBU
Sezon grillowy wciąż trwa. Warto zatem wykorzystać ten czas, spędzając go na świeżym powietrzu z najbliższymi. Nie ma nic lepszego niż grono wspaniałej rodziny i przyjaciół. Jest to czas radości, którym dzielimy się przy uczcie, na której nie brakuje jedzenia.
Moim popisowym daniem z grilla są burgery wołowe, które odpowiednio zamarynowane dzień wcześniej są soczyste. Burgery są zamknięte w złocistej grillowanej bułce z dodatkiem sałatki z sezonowych warzyw prosto z ogrodu. W sałatce nie zabraknie chrupiącej kalarepy, zielonego bobu,
świeżej sałaty i pełnych smaków pomidorków koktajlowych. Aby sałatka była bardziej smakowita wystarczy odrobina sera feta. Dodatkowo grillowana cukinia uzupełnia całość. Burger "pachnie" latem i smakuje wyśmienicie.
~~SKŁADNIKI~~
Burger:
- mięso mielone wołowe 500 g.
- cebula 1/2 szt.
- czosnek 1 ząbek
- papryka słodka mielona 1 łyżka
- papryka wędzona w proszku 1/2 łyżeczki
- sól 1 czubata łyżeczka
- pieprz mielony czarny 2 szczypty
- majeranek 1 łyżka
Sałatka:
- sałata 1 główka
- bób ugotowany w osolonej wodzie 1/2 szkl.
- kalarepa młoda 1 szt.
- pomidorki koktajlowe 5-6 szt.
- cebula 1/2 szt.
- ser feta ok. 30 g.
- koperek świeży siekany 3 łyżki
Dodatkowo:
- bułki pszenne 5 szt.
- cukinia młoda, mała 1 szt.
~~METODA~~
BURGER:
Mięso przygotowujemy dzień wcześniej. Do mięsa dodajemy przyprawy sól, pieprz, papryki i majeranek. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Formujemy 5 burgerów, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
SAŁATKA:
Warzywa myjemy. Sałatę strzępimy. Dodajemy przekrojone pomidorki, pokrojoną w drobną kostkę kalarepę, obrany bób, cebule pokrojoną w piórka oraz pokruszony ser feta. Posypujemy koperkiem.
Na rozgrzanym grillu układamy burgery oraz pokrojoną w plastry ok. 1.5 cm cukinię. Grillujemy aż z każdej strony zarumienią się.
Bułki kroimy na pół i grillujemy na złoty kolor. Na gotowe bułki układamy 2-3 plastry cukinii, sałatkę oraz burger. Zakrywamy drugą połową bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.