25 lipca 2017

BURGER Z GRILLA Z SAŁATKĄ Z KALAREPY I BOBU








BURGER Z GRILLA Z SAŁATKĄ Z KALAREPY I BOBU

Sezon grillowy wciąż trwa. Warto zatem wykorzystać ten czas, spędzając go na świeżym powietrzu z najbliższymi. Nie ma nic lepszego niż grono wspaniałej rodziny i przyjaciół. Jest to czas radości, którym dzielimy się przy uczcie, na której nie brakuje jedzenia.
Moim popisowym daniem z grilla są burgery wołowe, które odpowiednio zamarynowane dzień wcześniej są soczyste. Burgery są zamknięte w złocistej grillowanej bułce z dodatkiem sałatki z sezonowych warzyw prosto z ogrodu. W sałatce nie zabraknie chrupiącej kalarepy, zielonego bobu,
świeżej sałaty i pełnych smaków pomidorków koktajlowych. Aby sałatka była bardziej smakowita wystarczy odrobina sera feta. Dodatkowo grillowana cukinia uzupełnia całość.  Burger "pachnie" latem i smakuje wyśmienicie. 

~~SKŁADNIKI~~
Burger:
  • mięso mielone wołowe 500 g.
  • cebula 1/2 szt.
  • czosnek 1 ząbek
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • papryka wędzona w proszku 1/2 łyżeczki
  • sól 1 czubata łyżeczka
  • pieprz mielony czarny 2 szczypty
  • majeranek 1 łyżka
Sałatka:
  • sałata 1 główka
  • bób ugotowany w osolonej wodzie 1/2 szkl.
  • kalarepa młoda 1 szt.
  • pomidorki koktajlowe 5-6 szt.
  • cebula 1/2 szt.
  • ser feta ok. 30 g.
  • koperek świeży siekany 3 łyżki
Dodatkowo:
  • bułki pszenne 5 szt.
  • cukinia młoda, mała 1 szt. 

~~METODA~~


BURGER:
Mięso przygotowujemy dzień wcześniej. Do mięsa dodajemy przyprawy sól, pieprz, papryki i majeranek. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Formujemy 5 burgerów, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.


SAŁATKA:
Warzywa myjemy. Sałatę strzępimy. Dodajemy przekrojone pomidorki, pokrojoną w drobną kostkę kalarepę, obrany bób, cebule pokrojoną w piórka oraz pokruszony ser feta. Posypujemy koperkiem.

Na rozgrzanym grillu układamy burgery oraz pokrojoną w plastry ok. 1.5 cm cukinię. Grillujemy aż z każdej strony zarumienią się.
Bułki kroimy na pół i grillujemy na złoty kolor. Na gotowe bułki układamy 2-3 plastry cukinii, sałatkę oraz burger. Zakrywamy drugą połową bułki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia