CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
Ciasto jogurtowe to klasyk. Proste ciasto ucierane, które najlepiej smakuje ze sezonowymi owocami. Najlepiej jeszcze jak jest chrupiąca kruszonka na wierzchu. Ja bardzo lubię takie ciasta, bo przy robieniu nie brudzi się dużo naczyń :D a smakuje obłędnie. Do odmierzania składników potrzebny będzie kubeczek po jogurcie, który zużyjemy do ciasta, aby proporcje były idealne, bo ciasto musi być idealne.
~~SKŁADNIKI~~
Ciasto:
- jogurt naturalny 180 g.
- mąką 2 i 1/2 kubeczka
- cukier 1 i 1/2 kubeczka
- proszek do pieczenia 1 i 1.2 łyżeczki
- jaja duże 3 szt.
- olej rzepakowy 3/4 kubeczka
Kruszonka:
- mąka około 4 czubatych łyżek
- cukier 4 łyżki
- masło ok. 20 g.
Dodatkowo:
- truskawki ok. 400 g.
~~METODA~~~
Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misie od miksera zmiksować jaja z cukrem na puszystą masę. Dodać jogurt i olej i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Powoli wsypywać mąkę cały czas miksując. Masę przelać do formy 25x30 cm wyłożonej pergaminem. Na wierzch ułożyć truskawki. Zrobić kruszonkę mieszając wszystkie składniki i lekko zagniatając grudki. Kruszonką posypać ciasto. Piec w 180 stopniach 50-55 minut, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.