PUSZYSTY CZEKOLADOWY SERNIK JAGLANY BEZ PIECZENIA
Kto by pomyślał, że "sernik" może być z kaszy jaglanej i nie zawiera ani grama sera? Jest puszysty, lekki i delikatny jak pianka albo mus. Z racji tego, że jest z kaszy to jest bardzo wartościowy i pożywny. Sernik, który ma moc ! Taka jedna porcja na śniadanie dostarczy mnóstwo energii na cały dzień. Jest idealny na śniadanie jak i deser, którym możemy delektować się w gronie najbliższych przy pysznej i aromatycznej kawce.
~~SKŁADNIKI~~
- kasza jaglana 3 woreczki
- mleko 3 szklanki
- zmielone płatki Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 1/2 szklanki
- ksylitol 5 łyżek
- czekolada gorzka 85 % 100 g.
- śmietana kremówka 500 g.
- żelatyna 5 łyżeczek
- woda zimna 40 ml.
- wiśnie z kompotu do dekoracji
~~METODA~~
Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą kilka razy, aż woda nie będzie mętna. W garze gotujemy mleko z dodatkiem ksylitolu. Dodajemy kaszę i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza pochłonie całe mleko. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kaszę miksujemy w malakserze lub blenderem na gładką masę. Dodajemy płatki Lubella Kakao i Miód. Ponownie miksujemy, aby składniki połączyły się. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do całkowicie zimnej masy z kaszy delikatnie mieszając.
Żelatynę rozpuszczamy w szklance , w zimnej wodzie i odstawiamy do spęcznienia. Następnie umieszczamy w garnuszku z gorącą wodą lub w mikrofali na kilka sekund, aby się rozpuściła (uwaga ! nie może dojść do wrzenia, bo straci właściwości żelujące). Rozpuszczoną żelatynę odstawiamy do lekkiego ostygnięcia - powinna być mniej więcej tej samej temperatury co masa jaglana, inaczej powstaną grudki z żelatyny. Żelatynę dodajemy do masy jaglanej energicznie mieszając. Przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i odstawiamy do lodówki na noc.
#odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella
Smakowicie! :)
OdpowiedzUsuń