12 czerwca 2017

PUSZYSTY CZEKOLADOWY SERNIK JAGLANY BEZ PIECZENIA












PUSZYSTY CZEKOLADOWY SERNIK JAGLANY BEZ PIECZENIA

Kto by pomyślał, że "sernik" może być z kaszy jaglanej i nie zawiera ani grama sera? Jest puszysty, lekki i delikatny jak pianka albo mus. Z racji tego, że jest z kaszy to jest bardzo wartościowy i pożywny. Sernik, który ma moc ! Taka jedna porcja na śniadanie dostarczy mnóstwo energii na cały dzień. Jest idealny na śniadanie jak i deser, którym możemy delektować się w gronie najbliższych przy pysznej i aromatycznej kawce.  

~~SKŁADNIKI~~
  • kasza jaglana 3 woreczki 
  • mleko 3 szklanki
  • zmielone płatki Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 1/2 szklanki 
  • ksylitol 5 łyżek
  • czekolada gorzka 85 % 100 g.
  • śmietana kremówka 500 g. 
  • żelatyna 5 łyżeczek
  • woda zimna 40 ml. 
  • wiśnie z kompotu do dekoracji 
~~METODA~~

Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą kilka razy, aż woda nie będzie mętna. W garze gotujemy mleko z dodatkiem ksylitolu. Dodajemy kaszę i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza pochłonie całe mleko. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. 
Kaszę miksujemy w malakserze lub blenderem na gładką masę. Dodajemy płatki Lubella Kakao i Miód. Ponownie miksujemy, aby składniki połączyły się. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do całkowicie zimnej masy z kaszy delikatnie mieszając. 
Żelatynę rozpuszczamy w szklance , w zimnej wodzie i odstawiamy do spęcznienia. Następnie umieszczamy w garnuszku z gorącą wodą lub w mikrofali na kilka sekund, aby się rozpuściła (uwaga ! nie może dojść do wrzenia, bo straci właściwości żelujące). Rozpuszczoną żelatynę odstawiamy do lekkiego ostygnięcia - powinna być mniej więcej tej samej temperatury co masa jaglana, inaczej powstaną grudki z żelatyny. Żelatynę dodajemy do masy jaglanej energicznie mieszając. Przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i odstawiamy do lodówki na noc. 

 #odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella

1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia