9 lutego 2017

BRUKSELKA Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I BUŁKĄ TARTĄ DO OBIADU







BRUKSELKA Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I BUŁKĄ TARTĄ DO OBIADU

Brukselkowe, zielone, małe kapustki, które są idealnym dodatkiem do obiadu. Najlepiej lubimy w bułce tartej. 

~~SKŁADNIKI~~

  • brukselka 0.5 kg. 
  • masło 2 łyżki
  • boczek wędzony parzony w cienkich plastrach 3 plastry
  • bułka tarta 4 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki + szczypta
  • cukier 1 łyżeczka

~~METODA~~

W garze gotujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy sól ( 1/2 łyżeczki ) i cukier. Wrzucamy umytą brukselkę. Gotujemy 8-10 minut (  krócej jeśli ktoś woli bardziej al dente ). Odcedzamy. 
Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek i bułkę tartą. Mieszamy. Gdy zawartość patelni zacznie się rumienić wrzucić brukselkę. Wymieszać. 
Podawać jako dodatek do obiadu. 


2 komentarze:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia