BRUKSELKA Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I BUŁKĄ TARTĄ DO OBIADU
Brukselkowe, zielone, małe kapustki, które są idealnym dodatkiem do obiadu. Najlepiej lubimy w bułce tartej.
~~SKŁADNIKI~~
- brukselka 0.5 kg.
- masło 2 łyżki
- boczek wędzony parzony w cienkich plastrach 3 plastry
- bułka tarta 4 łyżki
- sól 1/2 łyżeczki + szczypta
- cukier 1 łyżeczka
~~METODA~~
W garze gotujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy sól ( 1/2 łyżeczki ) i cukier. Wrzucamy umytą brukselkę. Gotujemy 8-10 minut ( krócej jeśli ktoś woli bardziej al dente ). Odcedzamy.
Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek i bułkę tartą. Mieszamy. Gdy zawartość patelni zacznie się rumienić wrzucić brukselkę. Wymieszać.
Podawać jako dodatek do obiadu.
Mmm kocham. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Zielone, energetyczne danie na zimę w sam raz :)
OdpowiedzUsuń