TAGLIATELLE W SOSIE PIECZARKOWYM Z KURCZAKIEM
Sycące danie, które jest smaczne, proste jak i szybkie. Ja jestem miłośnikiem makaronów, a zwłaszcza tych w sosie kremowym śmietanowym, serowym czy pieczarkowym. Danie prezentuje się elegancko. Oczywiście nie może zabraknąć zielonego akcentu do smaku jak i kompozycji dania.
~~SKŁADNIKI~~
- makaron tagliatelle pełne ziarno 1 opakowanie
- filety z kurczaka 3 sztuki
- sól 1 łyżeczka
- pieprz biały do smaku
- woda gotowana 2 szklanki
- kostka rosołowa 1/2 sztuki
- pieczarki duże 5-6 sztuk
- cebula 1 sztuka
- olej rzepakowy do smażenia
- śmietana 12 % do sosów i zup 2 łyżki
- kwaśna gęsta śmietana 3 łyżki
- natka pietruszki
- mąka 2 łyżki + woda do zagęszczenia
~~METODA~~
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Filety myjemy i czyścimy. Przyprawiamy solą. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju. Dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż zarumieni się. Dodajemy pieczarki. Następnie układamy całe filety i smażymy, co jakiś czas mieszając, aby pieczarki nie spaliły się. Dolewamy 1/2 szklanki wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy tak długo, aż mięso zmięknie. Po tym czasie dodajemy resztę wody oraz kostkę rosołową.
Gdy bulion zacznie gotować się, zagęszczamy mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. Następnie dodajemy śmietanę 12 % oraz kwaśną śmietaną, którą należy zahartować, aby nie zważyła się.
Doprawiamy do smaku białym pieprzem, ewentualnie solą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki ( ilość jak kto lubi ). Gotowym sosem polewamy makaron.
Kocham takie makarony. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Co prawda nie lubię dodatku śmietany w sosach, ale danie wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń