DEVOLAY Z SZYNKĄ I SEREM
Devolay to roladki drobiowe wypełnione pysznymi farszami. Jednym z nich jest szynka i ser. Można spotkać się z tradycyjnym farszem czyli pieczarki i ser lub masło i natka pietruszki, które wypływa po przekrojeniu. Te najczęściej podawane w restauracjach. Devolay powinny być smażone na głębokim oleju, dzięki temu nie rozwalają się, mięso jest soczyste, a wierzch chrupiący i złocisty.
~~SKŁADNIKI~~
Devolay to roladki drobiowe wypełnione pysznymi farszami. Jednym z nich jest szynka i ser. Można spotkać się z tradycyjnym farszem czyli pieczarki i ser lub masło i natka pietruszki, które wypływa po przekrojeniu. Te najczęściej podawane w restauracjach. Devolay powinny być smażone na głębokim oleju, dzięki temu nie rozwalają się, mięso jest soczyste, a wierzch chrupiący i złocisty.
~~SKŁADNIKI~~
- duże filety drobiowe 3 sztuki
- ser gouda w plastrach około 200 gram
- ulubiona szynka drobiowa około 12 plasterków
- przyprawa do kurczaka 1 czubata łyżka
- sól 1 łyżeczka
- pieprz 1/2 łyżeczki
- jaja 2 sztuki
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
~~METODA~~
Filety myjemy, osuszamy. Kroimy wzdłuż na pół. Rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety. Każdy rozbity filet oprószamy przyprawą ( przyprawę do kurczaka mieszamy z solą i pieprzem ) z jednej strony. Układamy plaster sera, plaster szynki, plaster sera i szynki. Ciasno zwijamy.
Jajka roztrzepujemy. Zanurzamy roladki. Następnie obtaczamy w bułce tartej. Ściskamy dłońmi, aby bułka tarta dokładnie przywarła w każdym kącie.
Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. Umieszczamy devolay i smażymy na złoty kolor z każdej strony.
Odsączamy na ręczniku papierowym.
jakie wspaniałe:)
OdpowiedzUsuń