7 lutego 2017

KREMOWA ZUPA KARTOFLANA






KREMOWA ZUPA KARTOFLANA

Zupy kremy są bardzo popularne. Są aksamitne i smakują inaczej niż zwykła zupa. Zupa krem jest elegancka w swej prostocie. Wystarczy zwykły talerz, bulionówka lub kubek np. emaliowany i prezentuje się na prawdę dobrze. Kartoflanka jest sycąca i rozgrzewająca. 

~~SKŁADNIKI~~

  • bulion drobiowy 2 l. 
  • ziemniaki duże 5-6 szt. 
  • korzeń selera 1/2 sztuki
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 duże ząbki
  • suszona natka pietruszki 2 łyżki
  • udka z kurczaka 2 sztuki
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz do smaku
  • ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku
  • szczypiorek posiekany 2-3 łyżki 
  • śmietana do zup i sosów 12 % 1/4 szklanki
  • masło 2 łyżki

~~METODA~~

Warzywa obieramy. Ziemniaki, korzeń pietruszki i selera kroimy w drobną kostkę. W garze rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż zarumieni się. Dodajemy posiekany czosnek Gdy uwolnią się aromaty dodajemy udka, które zalewamy bulionem. Wrzucamy ziemniaki, seler i korzeń pietruszki. Doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso i warzywa zmiękną. 

Wyłączamy zupę. Gdy lekko przestygnie miksujemy blenderem. Dodajemy śmietanę, natkę pietruszki, szczypior, pieprz i ewentualnie przyprawę uniwersalną do smaku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia