KREMOWA ZUPA KARTOFLANA
Zupy kremy są bardzo popularne. Są aksamitne i smakują inaczej niż zwykła zupa. Zupa krem jest elegancka w swej prostocie. Wystarczy zwykły talerz, bulionówka lub kubek np. emaliowany i prezentuje się na prawdę dobrze. Kartoflanka jest sycąca i rozgrzewająca.
~~SKŁADNIKI~~
- bulion drobiowy 2 l.
- ziemniaki duże 5-6 szt.
- korzeń selera 1/2 sztuki
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- czosnek 3 duże ząbki
- suszona natka pietruszki 2 łyżki
- udka z kurczaka 2 sztuki
- sól 1 łyżeczka
- pieprz do smaku
- ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku
- szczypiorek posiekany 2-3 łyżki
- śmietana do zup i sosów 12 % 1/4 szklanki
- masło 2 łyżki
~~METODA~~
Warzywa obieramy. Ziemniaki, korzeń pietruszki i selera kroimy w drobną kostkę. W garze rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż zarumieni się. Dodajemy posiekany czosnek Gdy uwolnią się aromaty dodajemy udka, które zalewamy bulionem. Wrzucamy ziemniaki, seler i korzeń pietruszki. Doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso i warzywa zmiękną.
Wyłączamy zupę. Gdy lekko przestygnie miksujemy blenderem. Dodajemy śmietanę, natkę pietruszki, szczypior, pieprz i ewentualnie przyprawę uniwersalną do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.