SAŁATKA Z SAŁAT
Lekka, zdrowa i
kolorowa. Prezentuje się wspaniale na talerzu w towarzystwie mięsa.
~~SKŁADNIKI~~
·
mix
sałat ( np. lodowa, rzymska, roszponka lub rukola ) 1 opakowanie
·
pomidor
1 sztuka
·
ogórek
długi zielony ½ sztuki
·
olej
rzepakowy 3 łyżki
·
przyprawa
do sałatek Prymat ok. 1 łyżeczki lub do smaku
·
pieprz
1 szczypta
·
szczypiorek
posiekany 2 łyżki
~~METODA~~
Jeżeli sałaty są
niemyte, należy je opłukać wodą i dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym, aby
były suche. Umieścić w salaterce. Pomidora i ogórka umyć. Ogórka obrać.
Pomidora pokroić na pół, a następnie w plastry. Ogórka pokroić w plastry lub za
pomocą obieraczki wystrugać, tak jakbyśmy obierali go ze skórki. Dodać do
sałat. Wymieszać czystymi dłońmi. Posypać przyprawą i pieprzem. Ponownie
wymieszać. Na sam koniec wlać strużką olej. Na wierzch posypać szczypior.
Nawet szybkie danie może być zdrowe :) Fajne jako baza do lunchboxa albo dodatek obiadowy :)
OdpowiedzUsuń