KURCZAK Z RĘKAWA
Soczysty kurczak
z chrupiącą, złotą skórką, której nikt się nie oprze. Należy podawać z
ziemniakami.
~~SKŁADNIKI~~
·
ćwiartki
z kurczaka 3 sztuki
·
sól
¾ łyżeczki
·
pieprz
½ łyżeczki
·
przyprawa
do mięs 1 łyżka
·
zioła
prowansalskie 1 łyżeczka
·
czosnek
granulowany ½ łyżeczki
·
olej
2 łyżki
·
rękaw
do pieczenia
~~METODA~~
Ćwiartki
z kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na udka i pałki. W kubeczku wymieszać
przyprawy tzn. sól, pieprz, przyprawa do mięs, zioła prowansalskie i czosnek.
Obsypać kurczaka. Dokładnie wymieszać. Całość polać strużką olejem. Umieścić w
rękawie do pieczenia, który należy związać np. sznurkiem lub specjalnymi
zapinkami dołączonymi do rękawa. Ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.
Wsadzić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 45 minut. Wyciągnąć, przeciąć
worek i nałożyć na talerz wraz z gotowanymi ziemniakami.
Świetny przepis! Ten kurczak aż kusi z apetycznych zdjęć :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) bardzo miło czyta mi się takie komentarze :) Kurczaczek bardzo prosty w przygotowaniu, ale za to smaczny :) Pozdrawiam serdecznie koleżankę z PP, jeśli się nie mylę MałaMi :D
Usuń