PASTA Z MAKRELI Z PLACUSZKAMI PEŁNOZIARNISTYMI
Po zimie Nasz organizm jest osłabiony i potrzebuję zregenerować się. Aby nabrać sił najlepsze będą posiłki, które swym wyglądem i smakiem przywołują wiosnę.
Z wiosną kojarzy mi się zieleń, czyli w kuchni pachnący wiosną koper czy natka pietruszki. Oprócz tego wiosną jest Wielkanoc, czyli na stole jajka z przeróżnymi farszami.
Ja dla odmiany połączyłam to, co najlepsze i najzdrowsze, czyli koper, natkę pietruszki, rybę i jaja. W moim domu bardzo lubimy rybę w każdej postaci. Na śniadanie często przygotowuję pasty, więc aby przywołać wiosnę na moim stole, przygotowałam pastę z makreli z jajkiem i dużą ilością zieleniny zaserwowane na pełnowartościowych placuszkach pełnoziarnistych.
Pasta jest bardzo aromatyczna, delikatna i łatwo smaruje się nią placuszki lub chleb. Smakuje wykwintnie, a oprócz tego ma same zalety. Placuszki zaś podczas smażenia nie przywierają do patelni i szybko się robią.
Danie jako całość prezentuje się elegancko, a zarazem skromnie, co lubię w swojej kuchni.
~~SKŁADNIKI~~
PASTA Z MAKRELI
- makrela wędzona 1 sztuka
- serek, twarożek naturalny 3 łyżki
- majonez 2 łyżki
- koper świeży 1/2 pęczka
- natka pietruszki świeża posiekana 2 łyżki
- pieprz do smaku
- jaja ugotowane na twardo 2 sztuki
- cebula mała 1/2 sztuki
PLACUSZKI
- mąka pszenna pełnoziarnista ( polecam z Lidla ) 1 szklanka pojemność 250 ml.
- mleko 3.2% 1 szklanka pojemność 250 ml.
- jajko 1 sztuka
- olej rzepakowy 2 łyżki
- sól 1 szczypta
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
~~METODA~~
PASTA Z MAKRELI:
Makrelę oskubać z ości. Umieścić w malakserze lub w wysokiej miseczce, jeśli używamy blendera. Dodać serek, majonez i zmiksować na gładką masę. Jaja, cebulę , koper posiekać w kosteczkę. Dodać do pasty razem z pietruszką. Doprawić do smaku pieprzem. Wstawić do lodówki.
PLACUSZKI PEŁNOZIARNISTE:
W misce umieścić przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, jajko, olej i sól. Dokładnie wymieszać trzepaczką lub zmiksować mikserem.
Patelnię rozgrzać. Nakładamy po 2 łyżki masy na jednego, małego placka. Smażymy na złoty kolor z obu stron na małym ogniu. Placuszki bardzo szybko smażą się, więc trzeba pilnować, aby nie spaliły się.
Na placuszki nałożyć pastę z makreli. Przyozdobić świeżym koprem lub natką pietruszki.
Ciekawe placuszki, świetny zamiennik chleba :)
OdpowiedzUsuń