1 lutego 2017

PIECZONE ZŁOTE UDKA BEZ SKÓRY






PIECZONE ZŁOTE UDKA BEZ SKÓRY

Udka to mięso jedno z najczęściej używanych mięs w kuchni. Pieczone czy smażone smakują rewelacyjnie. Nie pogardzę tymi w sosie. Moja wersja jest bez skórki, dzięki czemu są mniej tłuste. Najpierw zamarynowane, a potem obtoczone w mące kukurydzianej i podsmażone na średnim ogniu, dzięki czemu mięso zachowało swoje soki. Następnie zostały upieczone na złocisty kolor.

~~SKŁADNIKI~~

  • udka z kurczaka bez skóry 1 kg. 
  • sól himalajska 3/4 łyżeczki
  • przyprawa gyros 1 łyżka
  • suszona natka pietruszki 1 łyżka 
  • pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki 
  • mielona ostra papryka 3/4 łyżeczki
  • mąka kukurydziana 2 łyżki
  • olej 3 łyżki
  • masło 1 łyżka

~~METODA~~

Udka myjemy i osuszamy. Umieszczamy w woreczku. Posypujemy solą, przyprawą do gyrosa, suszoną natką pietruszki, pieprzem i papryką ostrą. Zakręcamy woreczek i dokładnie potrząsamy, mieszamy, aby przyprawy dobrze rozprowadziły się po całości.  Następnie wsypujemy mąkę i ponownie potrząsamy. 
Mięso odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy udka, podsmażamy z każdej strony na średnim ogniu. 
Udka przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Polewamy resztą oleju z patelni. Na patelnie dodatkowo wlewamy trochę wody, mieszamy, wlewamy do mięsa. 


Udka wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20-30 minut w zależności od piekarnika ( u mnie 20 minut  ze względu na małe udka ). Gdy się ze złocą wyciągamy, aby ich nie przesuszyć.


*** Gdy udka jednak będą za suche, można to naprawić. Wystarczy umieścić je na patelni i podlać niewielką ilością wody, dusząc przez kilka minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia