PIECZONE ZŁOTE UDKA BEZ SKÓRY
Udka to mięso jedno z najczęściej używanych mięs w kuchni. Pieczone czy smażone smakują rewelacyjnie. Nie pogardzę tymi w sosie. Moja wersja jest bez skórki, dzięki czemu są mniej tłuste. Najpierw zamarynowane, a potem obtoczone w mące kukurydzianej i podsmażone na średnim ogniu, dzięki czemu mięso zachowało swoje soki. Następnie zostały upieczone na złocisty kolor.
~~SKŁADNIKI~~
- udka z kurczaka bez skóry 1 kg.
- sól himalajska 3/4 łyżeczki
- przyprawa gyros 1 łyżka
- suszona natka pietruszki 1 łyżka
- pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki
- mielona ostra papryka 3/4 łyżeczki
- mąka kukurydziana 2 łyżki
- olej 3 łyżki
- masło 1 łyżka
~~METODA~~
Udka myjemy i osuszamy. Umieszczamy w woreczku. Posypujemy solą, przyprawą do gyrosa, suszoną natką pietruszki, pieprzem i papryką ostrą. Zakręcamy woreczek i dokładnie potrząsamy, mieszamy, aby przyprawy dobrze rozprowadziły się po całości. Następnie wsypujemy mąkę i ponownie potrząsamy.
Mięso odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy udka, podsmażamy z każdej strony na średnim ogniu.
Udka przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Polewamy resztą oleju z patelni. Na patelnie dodatkowo wlewamy trochę wody, mieszamy, wlewamy do mięsa.
Udka wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20-30 minut w zależności od piekarnika ( u mnie 20 minut ze względu na małe udka ). Gdy się ze złocą wyciągamy, aby ich nie przesuszyć.
*** Gdy udka jednak będą za suche, można to naprawić. Wystarczy umieścić je na patelni i podlać niewielką ilością wody, dusząc przez kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.