2 lutego 2017

PIECZONE PĄCZKI Z KREMEM WAFELKOWYM







PIECZONE PĄCZKI Z KREMEM WAFELKOWYM

Pączki zwykle są smażone na głębokim oleju. Ta wersja jest bardziej odchudzona, ponieważ pączki są pieczone, więc nie są nasiąknięte tłuszczem, a zatem zdrowsze. Puszyste i mięciutkie. Wierzch idealnie złoty. Posypane cukrem pudrem są na prawdę urocze. Pączki przygotowałam z oryginalnym kremem wafelkowym mlecznym. Palce lizać :) Takie pączki z pewnością poprawią humor.
Zdjęcia wykonane w dwóch kompozycjach. W jasnej i ciemnej, która bardziej się podoba? Ja nie mogłam się zdecydować. 

~~SKŁADNIKI~~
Ciasto:
  • mąka 3 i 1/4 szklanki 
  • ciepłe mleko 250 ml. 
  • cukier puder 3 łyżki
  • masło roztopione, ostudzone 3 łyżki
  • drożdże suche 8 gram 
  • jajko 1 sztuka
Krem:
  • budyń śmietankowy z cukrem 1 opakowanie 
  • mleko 500 ml. 
  • wafelki Lusette o smaku mlecznym 3 sztuki
  • (http://lusette.pl/)
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
~~METODA~~

Ciasto 
Mąkę przesiać przez sito. Dodać cukier puder, drożdże, ciepłe mleko, jajko i masło. Zagnieść ręcznie lub za pomocą robota ze specjalnym hakiem, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto przykryć ścierką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia masy ( ok. 1 godzina ). 

Krem
Wafelki rozdrobnić i umieścić w malakserze. Zmiksować. W garnku zagotować szklankę mleka. Dodać masę wafelkową. Następnie rozrobiony budyń w pozostałym mleku. Mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. 

Całość
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Dwa, trzy razy zagnieść ( nie więcej, ponieważ ciasto odgazuje się i pączki nie wyrosną ). Ciasto rozgnieść, rozciągnąć dłońmi na 2-3 cm. placek ( nie używać wałka ). Szklanką wyciąć krążki. Przełożyć je na blachę wyłożoną pergaminem, zachowując duże odstępy. Przykryć ścierką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. 
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić pączki na średni ruszt. Piec ok. 10 minut., aż zrobią się złote. 
Jeszcze ciepłe pączki nadziać kremem za pomocą szprycy z długą końcówką. 
Ostygnięte posypać cukrem pudrem.






4 komentarze:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia