PIECZONE PĄCZKI Z KREMEM WAFELKOWYM
Pączki zwykle są smażone na głębokim oleju. Ta wersja jest bardziej odchudzona, ponieważ pączki są pieczone, więc nie są nasiąknięte tłuszczem, a zatem zdrowsze. Puszyste i mięciutkie. Wierzch idealnie złoty. Posypane cukrem pudrem są na prawdę urocze. Pączki przygotowałam z oryginalnym kremem wafelkowym mlecznym. Palce lizać :) Takie pączki z pewnością poprawią humor.
Zdjęcia wykonane w dwóch kompozycjach. W jasnej i ciemnej, która bardziej się podoba? Ja nie mogłam się zdecydować.
Zdjęcia wykonane w dwóch kompozycjach. W jasnej i ciemnej, która bardziej się podoba? Ja nie mogłam się zdecydować.
~~SKŁADNIKI~~
Ciasto:
- mąka 3 i 1/4 szklanki
- ciepłe mleko 250 ml.
- cukier puder 3 łyżki
- masło roztopione, ostudzone 3 łyżki
- drożdże suche 8 gram
- jajko 1 sztuka
Krem:
- budyń śmietankowy z cukrem 1 opakowanie
- mleko 500 ml.
- wafelki Lusette o smaku mlecznym 3 sztuki
- (http://lusette.pl/)
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
~~METODA~~
Ciasto
Mąkę przesiać przez sito. Dodać cukier puder, drożdże, ciepłe mleko, jajko i masło. Zagnieść ręcznie lub za pomocą robota ze specjalnym hakiem, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto przykryć ścierką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia masy ( ok. 1 godzina ).
Krem
Wafelki rozdrobnić i umieścić w malakserze. Zmiksować. W garnku zagotować szklankę mleka. Dodać masę wafelkową. Następnie rozrobiony budyń w pozostałym mleku. Mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
Całość
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Dwa, trzy razy zagnieść ( nie więcej, ponieważ ciasto odgazuje się i pączki nie wyrosną ). Ciasto rozgnieść, rozciągnąć dłońmi na 2-3 cm. placek ( nie używać wałka ). Szklanką wyciąć krążki. Przełożyć je na blachę wyłożoną pergaminem, zachowując duże odstępy. Przykryć ścierką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić pączki na średni ruszt. Piec ok. 10 minut., aż zrobią się złote.
Jeszcze ciepłe pączki nadziać kremem za pomocą szprycy z długą końcówką.
Ostygnięte posypać cukrem pudrem.
Pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńbrzmi oryginalnie, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :) muszę spróbować :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńI są pyszne ! :) na pewno też zdrowsze :)
Usuń