SURÓWKA MOCY
Dlaczego surówka mocy? Dlatego że, jej skład to same cenne i zdrowe składniki. Wykorzystałam tutaj takie warzywa jak seler, korzeń pietruszki, por czy kapustę pekinkę, które mają mnóstwo witamin. Dodatkowo surówkę wzbogaciłam o witaminę C, która jest nie tylko w warzywach, ale także soku z cytryny. Dodatek oleju rzepakowego też wnosi same plusy.
Jest to surówka mało kaloryczna, lekka i bardzo zdrowa, która idealnie pasuje do obiadu.
~~SKŁADNIKI~~
- mała kapusta pekinka 1 szt.
- średni korzeń selera 1/2 szt.
- duży korzeń pietruszki 1 szt.
- natka pietruszki 3-4 łyżki ( posiekana )
- por biała część
- sok z połowy cytryny
- pieprz 1/2 łyżeczki lub do smaku
- sól 1/2 łyżeczki lub do smaku
- erytrytol 1 łyżka ( cukier lub jabłko ) ewentualnie do smaku
- olej rzepakowy 3-4 łyżki
~~METODA~~
Warzywa myjemy, wycieramy do sucha, obieramy. Kapustę pekinkę szatkujemy. Korzeń selera i pietruszki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pora siekamy. Wszystko umieszczamy w dużej misce. Dodajemy natkę pietruszki, sok z cytryny, erytrytol, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy czystymi dłońmi. Następnie dodajemy olej i ponownie mieszamy. Odstawiamy na 15 min. do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.