31 stycznia 2017

SURÓWKA MOCY






SURÓWKA MOCY

Dlaczego surówka mocy? Dlatego że, jej skład to same cenne i zdrowe składniki. Wykorzystałam tutaj takie warzywa jak seler, korzeń pietruszki, por czy kapustę pekinkę, które mają mnóstwo witamin. Dodatkowo surówkę wzbogaciłam o witaminę C, która jest nie tylko w warzywach, ale także soku z cytryny. Dodatek oleju rzepakowego też wnosi same plusy. 
Jest to surówka mało kaloryczna, lekka i bardzo zdrowa, która idealnie pasuje do obiadu.

~~SKŁADNIKI~~

  • mała kapusta pekinka 1  szt. 
  • średni korzeń selera 1/2 szt. 
  • duży korzeń pietruszki 1 szt.
  • natka pietruszki 3-4 łyżki ( posiekana )
  • por biała część 
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz 1/2 łyżeczki lub do smaku
  • sól 1/2 łyżeczki lub do smaku
  • erytrytol 1 łyżka ( cukier lub jabłko ) ewentualnie do smaku
  • olej rzepakowy 3-4 łyżki 
~~METODA~~

Warzywa myjemy, wycieramy do sucha, obieramy. Kapustę pekinkę szatkujemy. Korzeń selera i pietruszki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pora siekamy. Wszystko umieszczamy w dużej misce. Dodajemy natkę pietruszki, sok z cytryny, erytrytol, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy czystymi dłońmi. Następnie dodajemy olej i ponownie mieszamy. Odstawiamy na 15 min. do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia