26 lutego 2017

KROKIECIKI MIELONE ZE SZPINAKIEM








KROKIECIKI MIELONE ZE SZPINAKIEM 
Krokieciki to kotleciki z mięsa mielonego. Ich wnętrze wypełnia bardzo smaczny i zielony farsz ze szpinaku wraz z ciągnącą się mozzarellą.  Krokieciki są delikatne i chrupiące. Prezentują się elegancko. Można podawać je do obiadu jak i potrawa na imprezowym stole. 

~~SKŁADNIKI~~
Na ok. 10 sztuk:
  • filety drobiowe 3 sztuki
  • jajko 1 sztuka
  • kasza manna 2 łyżki
  • bułka tarta 3 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • cebula 1 sztuka
  • olej do smażenia
  • szpinak mrożony rozdrobniony brykiet Hortex 8 brykietów
  • szczypta soli i pieprzu
  • bułka tarta do panierowania
  • masło 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • mozzarella ser tarty ok. 50 gram 
~~METODA~~

Filety myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obieramy i szklimy na oleju. Dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, kaszą manną, bułką tartą, solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki. 

Szpinak rozmrażamy. Odsączamy z wody. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy posiekany czosnek. Gdy czosnek puści aromat dodajemy szpinak. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. 

Na bardzo mokre dłonie nabieramy garstkę mięsa. Rozbijamy palcami na mały placek. Nakładamy łyżeczkę farszu szpinakowego oraz łyżeczkę sera mozzarella. Lekko dogniatamy i zamykamy placek, formując małego krokieta. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem na złocisty kolor z każdej strony. 

1 komentarz:

  1. Robisz przepiękne zdjęcia. Bardzo apetyczne danie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia