20 lutego 2017

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ





GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
Nieco odmienne gołąbki, bo bez zawijania przypominające większe kotlety. Jednak tylko przypominające. Smakują jak tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym, lecz wyglądają inaczej. Ta wersja jest szybsza. Gołąbki są z kapusty pekińskiej. Bardzo smaczne. Wychodzi ich sporo, więc obiad na kilka dni mamy z głowy. Podbijają każde imprezy i święta. 

~~SKŁADNIKI~~

  • mięso mielone drobiowe ok. 1 kg. 
  • mięso mielone wieprzowe ok. 0.5 kg. 
  • kasza manna 3 łyżki
  • jaja 2 sztuki
  • kapusta pekińska 1 główka
  • ryż ugotowany 3 woreczki 
  • cebula 1 sztuka
  • sól 1 płaska łyżka
  • przyprawa uniwersalna 1 płaska łyżka
  • pieprz mielony 1 łyżeczka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia
  • bulion drobiowy lub warzywny ok. 1.5 litra 
  • przecier pomidorowy 1 słoiczek

~~METODA~~

Mięso mielone ze sobą wymieszać. Dodać sól, pieprz i przyprawę uniwersalną. Dokładnie wyrobić mięso. Najlepiej odstawić na noc do lodówki. Po czym dodać ryż, kaszę mannę, poszatkowaną kapustę, podsmażoną na oleju cebulę oraz jaja. Wymieszać. Uformować gołąbki na kształt małej piąstki. Obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć na oleju z każdej strony na złocisty kolor ( nie mogą być zbyt ciemne, ponieważ mogą nabrać goryczy ). Przełożyć do dużego gara. 
Bulion wymieszać z przecierem i wlać do gara z gołąbkami. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny. 

Sos można doprawić szczyptą cukru i zagęścić mąką. 

2 komentarze:

  1. Ciekawa jestem takiej wersji, bo nie robiłam jeszcze gołąbków z wykorzystaniem kapusty pekińskiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo pyszne i pomimo że dużo ich wychodzi to znikają bardzo szybko :) Kapusta pekińska powoduje, że gołąbki nie są w środku suche :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia