KROKIECIKI MIELONE ZE SZPINAKIEM
Krokieciki to kotleciki z mięsa mielonego. Ich wnętrze wypełnia bardzo smaczny i zielony farsz ze szpinaku wraz z ciągnącą się mozzarellą. Krokieciki są delikatne i chrupiące. Prezentują się elegancko. Można podawać je do obiadu jak i potrawa na imprezowym stole.
~~SKŁADNIKI~~
Na ok. 10 sztuk:
- filety drobiowe 3 sztuki
- jajko 1 sztuka
- kasza manna 2 łyżki
- bułka tarta 3 łyżki
- sól 1/2 łyżeczki
- pieprz 1/2 łyżeczki
- cebula 1 sztuka
- olej do smażenia
- szpinak mrożony rozdrobniony brykiet Hortex 8 brykietów
- szczypta soli i pieprzu
- bułka tarta do panierowania
- masło 1 łyżka
- czosnek 1 ząbek
- mozzarella ser tarty ok. 50 gram
~~METODA~~
Filety myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obieramy i szklimy na oleju. Dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, kaszą manną, bułką tartą, solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki.
Szpinak rozmrażamy. Odsączamy z wody. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy posiekany czosnek. Gdy czosnek puści aromat dodajemy szpinak. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Na bardzo mokre dłonie nabieramy garstkę mięsa. Rozbijamy palcami na mały placek. Nakładamy łyżeczkę farszu szpinakowego oraz łyżeczkę sera mozzarella. Lekko dogniatamy i zamykamy placek, formując małego krokieta. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem na złocisty kolor z każdej strony.
Robisz przepiękne zdjęcia. Bardzo apetyczne danie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń