ZIOŁOWE ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA
Zdrowszy zamiennik smażonych na głębokim oleju frytek. Są złociste, na zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Idealne jako dodatek do mięs z grilla, do mięs pieczonych lub smaczne są same podane np. z ulubionym dipem.
~~SKŁADNIKI~~
- ziemniaki ok. 1 kg.
- sól himalajska 1 łyżeczka
- czosnek 3 ząbki
- oregano 1 i 1/2 łyżeczki
- majeranek 1 łyżeczka
- suszona natka pietruszki 1 łyżeczka
- pieprz biały 1/2 łyżeczki
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- masło roztopione 4 łyżki
~~METODA~~
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić w łódeczki. Sól, pieprz, oregano, majeranek, natkę pietruszki i kurkumę wymieszać. Oprószyć ziemniaki. Czosnek drobno posiekać. Dodać do ziemniaków. Dokładnie wymieszać. Do brytfanki lub naczynia żaroodpornego wlać trochę masła i rozsmarować. Resztę masła wlać do ziemniaków i wymieszać. Ziemniaki przełożyć do naszej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 35-40 min. W połowie czasu ziemniaki przemieszać, aby równomiernie upiekły się.
One wyglądają na przepyszne! Na pewno są idealne jako dodatek do obiadu. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Bardzo lubię takie ziemniaki doprawione dużą ilością ziół :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!!! Te wykrzykniki, by podkreślić jak bardzo ;))) i nie skłamię, jak napiszę, że robię takie pieczone, ziołowe ziemniaczki kilka razy w miesiącu, bo to najlepsze co mogę zrobić jako dodatek do obiadu - do piekarnika i cyk, samo się piecze ;)
OdpowiedzUsuńZgadza się :) u mnie także bardzo często goszczą jako dodatek do obiadu. Tak jak Pani napisała cyk i gotowe, a gdy wrzucimy jeszcze mięsko do piekarnika to mamy syty i smaczny obiad za jednym zamachem :D
Usuń