26 stycznia 2017

TAJSKI KURCZAK Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM




TAJSKI KURCZAK Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM

Kuchnia tajska to jedna z moich ulubionych ze względu na to, że jest zdrowa, a dania są proste i szybkie w przygotowaniu. Dania zawierają dużo warzyw i są kolorowe. Podawane z ryżem lub makaronem. Makaronów, które używa się w kuchni tajskiej jest wiele. Każdy jest smaczny :)).


~~SKŁADNIKI~~
  • filety z piersi kurczaka 2 szt.
  • warzywa mrożone lub świeże 250 g. ( np. brokuł, kalafior, marchew, papryka ) 
  • pieczarki 4-5 szt.
  • mała cebula 1 szt.
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • pieprz do smaku
  • bulion warzywny 1 szkl. 
  • makaron ryżowy 1 op. 
  • natka pietruszki lub kolendra do posypania
  • olej ryżowy 2 łyżki

~~METODA ~~

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Zalać sosem sojowym. Wymieszać i odstawić na 30 minut. 
Warzywa odmrozić. Pieczarki i cebulę obrać. Pokroić w cienkie plasterki. Patelnie ( najlepiej woka ) rozgrzać. Wlać olej ryżowy i wrzucić wszystkie warzywa razem z pieczarkami. Podsmażyć na dużym ogniu. Następnie dodać kurczaka. Gdy lekko zarumieni się wlać bulion. Gdy lekko odparuje ( nie całkowicie, musi powstać sosik ), doprawić pieprzem i  wyłączyć gaz. 
Makaron przygotować według wskazówek na opakowaniu. Gotowe danie posypać posiekaną natką lub kolendra przed podaniem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia