TAJSKI KURCZAK Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM
Kuchnia tajska to jedna z moich ulubionych ze względu na to, że jest zdrowa, a dania są proste i szybkie w przygotowaniu. Dania zawierają dużo warzyw i są kolorowe. Podawane z ryżem lub makaronem. Makaronów, które używa się w kuchni tajskiej jest wiele. Każdy jest smaczny :)).
~~SKŁADNIKI~~
- filety z piersi kurczaka 2 szt.
- warzywa mrożone lub świeże 250 g. ( np. brokuł, kalafior, marchew, papryka )
- pieczarki 4-5 szt.
- mała cebula 1 szt.
- sos sojowy ciemny 2 łyżki
- pieprz do smaku
- bulion warzywny 1 szkl.
- makaron ryżowy 1 op.
- natka pietruszki lub kolendra do posypania
- olej ryżowy 2 łyżki
~~METODA ~~
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Zalać sosem sojowym. Wymieszać i odstawić na 30 minut.
Warzywa odmrozić. Pieczarki i cebulę obrać. Pokroić w cienkie plasterki. Patelnie ( najlepiej woka ) rozgrzać. Wlać olej ryżowy i wrzucić wszystkie warzywa razem z pieczarkami. Podsmażyć na dużym ogniu. Następnie dodać kurczaka. Gdy lekko zarumieni się wlać bulion. Gdy lekko odparuje ( nie całkowicie, musi powstać sosik ), doprawić pieprzem i wyłączyć gaz.
Makaron przygotować według wskazówek na opakowaniu. Gotowe danie posypać posiekaną natką lub kolendra przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.