24 stycznia 2017

RAFAELLO






RAFAELLO

Ciasto przygotowane na wzór pralinek. Spód to perfekcyjny  biszkopt, który nie wymaga nasączania. Do tego krem ala karpatkowy, herbatniki, masa krówkowa z orzechami i delikatna śmietana obsypana wiórkami kokosowymi. 
Delikatne i obłędne ciasto dające wiele radości. W prost stworzone do kawy. 

~~SKŁADNIKI~~
Ciasto:
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • jaja 3 łyżki
  • cukier puder 5 łyżek
  • cukier cytrynowy lub wanilinowy 1 op.
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • olej 2 łyżki 
Dodatkowo:
  • krem karpatkowy w 5 minut 1 op. + zimne mleko według opakowania
  • herbatniki ok. 100-150 g. 
  • śmietana kremówka 30 % 250 ml.
  • śmietan fix 1 op. 
  • wiórki kokosowe do obsypania
  • masa krówkowa z orzechami 5 łyżek + mleko 3 łyżki

~~METODA~~
Ciasto: Jaja ubijamy na najwyższych obrotach z cukrami na puszystą, białą masę, która powinna podwoić się. Następnie dodajemy stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Na koniec wlewamy olej i ponownie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem 35 x 25 cm. Pieczemy około 10 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. 

Gdy biszkopt ostygnie, przygotowujemy krem karpatkę według wskazówek na opakowaniu. Krem wylewamy na biszkopt. Układamy herbatniki. Masę krówkową roztapiamy razem z mlekiem i ciepłą wylewamy na herbatniki. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan fix. Wykładamy na masę krówkową. Obsypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Najlepiej na noc. 




5 komentarzy:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia