RAFAELLO
Ciasto przygotowane na wzór pralinek. Spód to perfekcyjny biszkopt, który nie wymaga nasączania. Do tego krem ala karpatkowy, herbatniki, masa krówkowa z orzechami i delikatna śmietana obsypana wiórkami kokosowymi.
Delikatne i obłędne ciasto dające wiele radości. W prost stworzone do kawy.
~~SKŁADNIKI~~
Ciasto:
- mąka pszenna 3 łyżki
- mąka ziemniaczana 3 łyżki
- jaja 3 łyżki
- cukier puder 5 łyżek
- cukier cytrynowy lub wanilinowy 1 op.
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- olej 2 łyżki
Dodatkowo:
- krem karpatkowy w 5 minut 1 op. + zimne mleko według opakowania
- herbatniki ok. 100-150 g.
- śmietana kremówka 30 % 250 ml.
- śmietan fix 1 op.
- wiórki kokosowe do obsypania
- masa krówkowa z orzechami 5 łyżek + mleko 3 łyżki
~~METODA~~
Ciasto: Jaja ubijamy na najwyższych obrotach z cukrami na puszystą, białą masę, która powinna podwoić się. Następnie dodajemy stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Na koniec wlewamy olej i ponownie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem 35 x 25 cm. Pieczemy około 10 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.
Gdy biszkopt ostygnie, przygotowujemy krem karpatkę według wskazówek na opakowaniu. Krem wylewamy na biszkopt. Układamy herbatniki. Masę krówkową roztapiamy razem z mlekiem i ciepłą wylewamy na herbatniki. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan fix. Wykładamy na masę krówkową. Obsypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Najlepiej na noc.
Mój C. by na jego punkcie oszalał :)
OdpowiedzUsuńojej, weszłam tutaj i mam teraz mega smaka na to ciacho :
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
to sa proporcje na jakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuń35 x 25 cm
Usuń