31 stycznia 2017

NAJPROSTSZY GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ






NAJPROSTSZY GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ

Gulasz to danie rozgrzewające, syte i treściwe. Jest to najprostsza i najszybsza wersja gulaszu. Nie zawsze każdy ma czas, by tworzyć w kuchni dania wymyślne, chodź bardzo by się chciało. Nieraz jesteśmy zmęczeni, zabiegani. Jednak to, że przepis jest prosty nie zmienia faktu, że pyszny ! 

~~SKŁADNIKI~~
(3 porcje)
  • mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka ok. 600 g.
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • przyprawa do mięsa duszonego 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1/4 łyżeczki
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
  • kasza gryczana 3 woreczki
  • woda 1 szkl.
  • ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku
  • mąka 1 łyżka + woda do zaklepki
  • natka pietruszki 2-3 łyżki ( posiekana )
  • olej do smażenia

~~METODA~~

Mięso kroimy w kostkę lub paski. Doprawiamy papryką, solą, przyprawą, pieprzem i czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso, przysmażamy, mieszamy. Dolewamy 1/2 szkl. wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 40 min. na bardzo małym ogniu. 

Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. 

Kiedy mięso zmięknie dolewamy drugą połowę wody ( jeżeli chcecie więcej sosu, więcej wody + 1 łyżka mąki więcej do zaklepki ). Przekręcamy gaz na większy, aby woda zaczęła bulgotać. Przygotowujemy zaklepkę i dodajemy do sosu. Mieszamy. Na koniec doprawiamy ewentualnie do smaku i dodajemy natkę pietruszki. 
Gotowym sosem polewamy kaszę. 

1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia