NAJPROSTSZY GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ
Gulasz to danie rozgrzewające, syte i treściwe. Jest to najprostsza i najszybsza wersja gulaszu. Nie zawsze każdy ma czas, by tworzyć w kuchni dania wymyślne, chodź bardzo by się chciało. Nieraz jesteśmy zmęczeni, zabiegani. Jednak to, że przepis jest prosty nie zmienia faktu, że pyszny !
~~SKŁADNIKI~~
(3 porcje)
- mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka ok. 600 g.
- papryka słodka mielona 1 łyżka
- przyprawa do mięsa duszonego 1 łyżka
- sól 1 łyżeczka
- pieprz 1/4 łyżeczki
- czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
- kasza gryczana 3 woreczki
- woda 1 szkl.
- ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku
- mąka 1 łyżka + woda do zaklepki
- natka pietruszki 2-3 łyżki ( posiekana )
- olej do smażenia
~~METODA~~
Mięso kroimy w kostkę lub paski. Doprawiamy papryką, solą, przyprawą, pieprzem i czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso, przysmażamy, mieszamy. Dolewamy 1/2 szkl. wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 40 min. na bardzo małym ogniu.
Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
Kiedy mięso zmięknie dolewamy drugą połowę wody ( jeżeli chcecie więcej sosu, więcej wody + 1 łyżka mąki więcej do zaklepki ). Przekręcamy gaz na większy, aby woda zaczęła bulgotać. Przygotowujemy zaklepkę i dodajemy do sosu. Mieszamy. Na koniec doprawiamy ewentualnie do smaku i dodajemy natkę pietruszki.
Gotowym sosem polewamy kaszę.
Pycha, bardzo lubimy takie domowe obiadki :D
OdpowiedzUsuń