14 stycznia 2017

MEDALIONY DROBIOWE







MEDALIONY DROBIOWE

Medaliony to bardzo smaczne kotleciki. Kotleciki, które w środku są soczyste, a na zewnątrz chrupiące. Jednak to nie są kotlety mielone. Takimi będą zajadać się dzieci, bo przypominają nuggetsy. Nikt się im nie oprze. Prosty przepis, a smaczny.

~~SKŁADNIKI~~
  • mięso gulaszowe drobiowe ok. 400 g. 
  • żółtko z 1 jaja
  • ząbek czosnku drobno posiekany
  • majeranek 1 łyżeczka
  • sól peklowa 1/2 łyżeczki
  • przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
  • pieprz 1/4 łyżeczki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • bułka tarta kukurydziana do obtoczenia 
  • olej rzepakowy do smażenia

~~METODA~~

Mięso zmielić w maszynce do mielenia. Doprawić czosnkiem, majerankiem, pieprzem, solą, przyprawą uniwersalną. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na noc lub conajmniej kilka godzin. 
Na następny dzień dodać żółtko i bułkę tartą. Dokładnie wymasować. Na wilgotne dłonie nabierać mięso. Mocno spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej kukurydzianej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

2 komentarze:

  1. Fajna propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
    I don't know who you are but certainnly you arre goping to a famous blogbger if you are not already ;) Cheers!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia