PIECZONE ROLADKI Z POMIDORKAMI W CEBULI
Co prawda roladki możemy przygotować z czym chcemy. Jednak ja polecam z suszonymi pomidorkami i serem mozzarella. Te dwa składniki pasują do siebie idealnie. Aby roladki nabrały aromatu i smaku zapiekłam je z cebulką, która ze złociła się i zmiękła. Jest smacznym dodatkiem do ziemniaków :>
~~SKŁADNIKI~~
- schab bez kości 6 średnich plastrów
- pomidorki suszone z zalewy ok. 12 szt.
- ser mozzarella w kulce 1 szt.
- bazylia suszona do oprószenia
- sól i pieprz do oprószenia
- papryka słodka mielona do oprószenia ok. 1 łyżeczki
- boczek wędzony parzony w plastrach 6 szt.
- olej rzepakowy 5 łyżek
- cebula 2-3 szt.
~~METODA~~
Schab rozbijamy jak na kotlety schabowe, tyle że cieniej. Każdy plaster oprószamy solą, pieprzem i bazylią. Na brzegu układamy plaster mozzarelli i dwa małe pomidorki. Zwijamy roladkę. Wokół roladki owijamy boczek. Roladki smarujemy olejem przy pomocy pędzelka. Wierzch roladki ponownie oprószamy solą, pieprzem i papryką. Umieszczamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Układamy dookoła roladek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 35 min.
Farsz idealny do roladek :)
OdpowiedzUsuń