2 stycznia 2017

MAKOWA KRAJANKA








Ten przepis jest bardzo stary i z zeszytu mamy. Zaś mama znalazła go w gazecie. Jest to ciasto, które robimy  tylko i wyłącznie na święta. Delikatny biszkopt makowy oblany pysznym mlecznym kremem, obłożone herbatnikami polanymi czekoladą. Jedno z moich ulubionych, tradycyjnych ciast. 

~~SKŁADNIKI~~

Biszkopt:
  • jaja 6 szt. 
  • cukier puder 1 szkl. 
  • mąka 1 szkl. 
  • mak niebieski suchy 1 szkl.
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
Masa:
  • mleko 1/2 l. 
  • margaryna 1 kostka 
  • cukier waniliowy 1 op.
  • aromat waniliowy kilka kropelek
  • cukier 100 g. 
  • mleko 1/4 szkl. 
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka 
Dodatkowo:
  • herbatniki 1 op. 200 g. 
  • mleczna lub gorzka czekolada 200 g. 
  • mleko 4 łyżki
  • masło 1 łyżka 
(Można kupić gotowe herbatniki w czekoladzie)


~~METODA~~
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksując dodajemy cukier. Następnie mak, przesianą mąkę z proszkiem, żółtka. Ciasto wylewamy na blachę 35x25 cm. wyłożoną pergaminem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 min., do suchego patyczka. Ciasto ostudzić.

Masa: Mleko ( 1/2 l. ) zagotowujemy z margaryną, cukrami, aromatem. Gotującą masę zagęszczamy mlekiem (1/4 szkl. ) wymieszanym z mąkami. Gorącą masę wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Od razu na ciepłą masę wykładamy herbatniki. 
Czekoladę rozpuszczamy razem z mlekiem i masłem. Polewamy na herbatniki. Ciasto studzimy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. 

1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia