Ten przepis jest bardzo stary i z zeszytu mamy. Zaś mama znalazła go w gazecie. Jest to ciasto, które robimy tylko i wyłącznie na święta. Delikatny biszkopt makowy oblany pysznym mlecznym kremem, obłożone herbatnikami polanymi czekoladą. Jedno z moich ulubionych, tradycyjnych ciast.
~~SKŁADNIKI~~
Biszkopt:
- jaja 6 szt.
- cukier puder 1 szkl.
- mąka 1 szkl.
- mak niebieski suchy 1 szkl.
- proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
Masa:
- mleko 1/2 l.
- margaryna 1 kostka
- cukier waniliowy 1 op.
- aromat waniliowy kilka kropelek
- cukier 100 g.
- mleko 1/4 szkl.
- mąka pszenna 2 łyżki
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
Dodatkowo:
- herbatniki 1 op. 200 g.
- mleczna lub gorzka czekolada 200 g.
- mleko 4 łyżki
- masło 1 łyżka
(Można kupić gotowe herbatniki w czekoladzie)
~~METODA~~
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksując dodajemy cukier. Następnie mak, przesianą mąkę z proszkiem, żółtka. Ciasto wylewamy na blachę 35x25 cm. wyłożoną pergaminem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 min., do suchego patyczka. Ciasto ostudzić.
Masa: Mleko ( 1/2 l. ) zagotowujemy z margaryną, cukrami, aromatem. Gotującą masę zagęszczamy mlekiem (1/4 szkl. ) wymieszanym z mąkami. Gorącą masę wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Od razu na ciepłą masę wykładamy herbatniki.
Czekoladę rozpuszczamy razem z mlekiem i masłem. Polewamy na herbatniki. Ciasto studzimy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Wygląda super, musi być pyszne to ciasto :)
OdpowiedzUsuń