8 stycznia 2017

CHRUPIĄCA CYTRYNOWA RYBA Z WARZYWAMI







Ryby nigdy za wiele. Mam dla was smaczną propozycje, bardzo smaczną ! Jest to najlepsza ryba jaką do tej pory zrobiłam. Idealnie dosmakowana. Lekki posmak cytrynowy idealnie pasuje do ryby. Ryba, która leży w przyprawach nabiera aromatu, który niweluje zapach ryby. A zapach ryby niektórych odrzuca. Dodatkową zaletą jest panierka - chrupiąca i złocista. Każdy ją polubi

~~SKŁADNIKI~~

  • duże filety z dorsza 2 szt. 
  • suszona natka pietruszki 1 łyżeczka
  • pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
  • sól 3/4 łyżeczki
  • czosnek granulowany 3/4 łyżeczki
  • olej 3-4 łyżki
  • masło 1 łyżeczka
  • bułka tarta do opanierowania
  • mąka kukurydziana ok. 4-5 łyżek 
  • jaja 2 szt.
  • mrożonka warzyw na patelnie 
  • olej smakowy cytrynowy lub rzepakowy 3-4 łyżki
  • kucharek 1 łyżeczka
~~METODA~~

Rybę podzielić na mniejsze kawałki.Zasypać przyprawami (sól, czosnek, pieprz, natka pietruszki). Odstawić na ok. 20 minut do lodówki. Przyprawioną rybę obtaczamy najpierw dokładnie w mące kukurydzianej. Następnie zanurzamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Na grillowej patelni rozgrzewamy olej z masłem. Układamy rybę i smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierze.

Warzywa odmrażamy. Odlewamy wodę. Polewamy olejem smakowym i oprószamy kucharkiem. Mieszamy i umieszczamy na rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy, aż warzywa będą chrupkie. Na gotowe warzywa układamy kawałki ryby. 

2 komentarze:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia