Ryby nigdy za wiele. Mam dla was smaczną propozycje, bardzo smaczną ! Jest to najlepsza ryba jaką do tej pory zrobiłam. Idealnie dosmakowana. Lekki posmak cytrynowy idealnie pasuje do ryby. Ryba, która leży w przyprawach nabiera aromatu, który niweluje zapach ryby. A zapach ryby niektórych odrzuca. Dodatkową zaletą jest panierka - chrupiąca i złocista. Każdy ją polubi.
~~SKŁADNIKI~~
- duże filety z dorsza 2 szt.
- suszona natka pietruszki 1 łyżeczka
- pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
- sól 3/4 łyżeczki
- czosnek granulowany 3/4 łyżeczki
- olej 3-4 łyżki
- masło 1 łyżeczka
- bułka tarta do opanierowania
- mąka kukurydziana ok. 4-5 łyżek
- jaja 2 szt.
- mrożonka warzyw na patelnie
- olej smakowy cytrynowy lub rzepakowy 3-4 łyżki
- kucharek 1 łyżeczka
~~METODA~~
Rybę podzielić na mniejsze kawałki.Zasypać przyprawami (sól, czosnek, pieprz, natka pietruszki). Odstawić na ok. 20 minut do lodówki. Przyprawioną rybę obtaczamy najpierw dokładnie w mące kukurydzianej. Następnie zanurzamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Na grillowej patelni rozgrzewamy olej z masłem. Układamy rybę i smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierze.
Warzywa odmrażamy. Odlewamy wodę. Polewamy olejem smakowym i oprószamy kucharkiem. Mieszamy i umieszczamy na rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy, aż warzywa będą chrupkie. Na gotowe warzywa układamy kawałki ryby.
Warzywa odmrażamy. Odlewamy wodę. Polewamy olejem smakowym i oprószamy kucharkiem. Mieszamy i umieszczamy na rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy, aż warzywa będą chrupkie. Na gotowe warzywa układamy kawałki ryby.
Mmmm jak apetycznie)))
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń