10 grudnia 2016

PIEROGI PEŁNOZIARNISTE Z SEREM








Jest to najlepszy przepis na ciasto pierogowe pełnoziarniste, a wypróbowałam już kilka przepisów, ale bez powodzenia. Z tego ciasta pierogi bardzo dobrze lepią się. Jednak należy pamiętać, aby po wycięciu kółek ciasta już nie rozciągać. Po prostu nałożyć farsz i zlepić. 

Farsz też niczego sobie. Rodzina pokochała tą wersję. Jest to zdrowa wersja pysznym pierogów. Zachęcam zrobić podwójną porcję. Jeżeli ktoś chce może dodać ziemniaki gotowane do farszu :)

SKŁADNIKI 
( wszystko odmierzamy w tej samej szklance):
Ciasto:
  • mąka pszenna pełnoziarnista 3 szkl. 
  • woda ciepła 1 szkl. 
  • olej 1/4 szkl. 
  • sól 1 łyżeczka
  • mleko 2 łyżki
Farsz:
  • twaróg chudy 750 g. 
  • cebula 2 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • erytrytol 1/3 łyżeczki lub ewentualnie cukier
  • olej do smażenia

METODA:
Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli będzie zbyt rzadkie tzn. klejące się dodać trochę mąki (to wszystko zależy od wody czy jest zbyt ciepła, czy zbyt zimna) jeśli zbyt gęste zwilżyć 2-3 razy dłonie i ponownie zagnieść ciasto. Zawijamy w woreczek i odstawiamy na ok. 15 min., aby odpoczęło. 

Farsz: Twaróg dobrze rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać i podsmażyć na patelni z olejem. Zasypać cukrem, wymieszać i poczekać, aż się zarumieni. Jeszcze ciepłą cebulę dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem. 

Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą podsypać mąką i cienko rozwałkować. Wyciąć szklanką kółka. Nałożyć 1 łyżeczkę farszu i zlepić pierogi. Gotowe pierogi wrzucić do gotującej się wody z olejem. Gdy wypłyną na wierzch wyciągnąć i umieścić w misce z zimną wodą, aby zahartowały się. Przełożyć na talerze. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia