20 grudnia 2016

DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA





Od zawsze jestem twierdzenia, że swojskie, domowe jest najlepsze, bo wiemy co jemy. Kiedyś ludzie robili sami i żyli bardzo długo. Teraz czasy się zmieniły i na sklepowych pułkach możemy znaleźć wszystko, co tylko chcemy. Każdy wie jednak, że takie ze sklepu to nie to samo. Większość produktów jest sztucznie przetwarzana, zawierają konserwanty i inne złe składniki. Gdy znajdziemy coś lepszego to wtedy cena szokuje. 
Zapewniam, że zrobienie własnych wyrobów nie jest takie trudne. Wystarczą chęci i czas. Przy białej kiełbasie nie ma tak dużo pracy. Gdy robią to dwie osoby robota idzie znacznie szybciej. 
Biała kiełbasa zazwyczaj jest podawana na świątecznym stole na śniadanie np. podczas Świąt Wielkanocnych, bynajmniej u mnie w domu. Jest także dodawana do zup. 
Aromatyczna, majerankowa, czosnkowa i nietłusta. Jest to kiełbasa, którą trzeba 20 minut sparzyć. 

SKŁADNIKI:

  • łopatka lub szynka wieprzowa 2 kg. 
  • kulinarne wieprzowe lub boczek 0.5 kg.
  • czosnek 3 duże ząbki
  • sól 1 łyżka
  • peklosól 1 łyżka
  • 1/2 opakowania majeranku
  • pieprz mielony 1 łyżka
  • jelita do nadziewania kiełbas
  • kostki rosołowe wołowe 2 szt. 
  • woda gorąca 0.5 l. 
METODA:
Przyprawy razem mieszamy. Czosnek drobno siekamy. Mięso kroimy w kostkę, zasypujemy przyprawami i czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 48 godzin w lodówce szczelnie okryte folią spożywczą. 

Kostki rosołowe rozrabiamy w wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mielimy na grubych oczkach. Dobrze wyrabiamy ( ok. 20- 30 minut,mięso powinno być zbite, od tego zależy czy kiełbasa będzie się kruszyć czy będzie idealna ). W trakcie wyrabiania dolewamy zimny bulion. Jelita kroimy na 50 cm-owe kawałki i płuczemy pod bieżącą wodą ( zimną ). Układamy na misce. Do nabijania kiełbasy najlepiej jeśli użyjemy maszynki ręcznej do mielenia. Nakładamy tubkę ( zamiast sita ). Na tubkę naciągamy jelito, końcówkę związujemy. Jelita nabijamy mięsem, co 20 cm. skręcamy raz w jedną stronę, raz w drugą, aby się nie rozwaliła. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia