3 listopada 2016

ZŁOCISTA BABKA ZIEMNIACZANA

Polski klasyk, nasza babka ziemniaczana. Pyszna, złocista i każdy ją lubi. Przepis, a raczej tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Najlepsza to taka, którą przygotuje babcia. Babkę można podawać na gorąco jak i na zimno. Pokrojona w plastry lub romby prezentuje się wspaniale.
Można polać ją sosem, najlepiej grzybowym lub podać z podsmażonym wędzonym boczkiem.
Pyszności. A gdy zostanie na następny dzień można ją podsmażyć i dalej będzie pyszna.
Babka jest zdrowszą wersją placków ziemniaczanych, gdyż placki są smażone na oleju, a babka pieczona w piekarniku, jedyny tłuszcz to potrzebny do wysmarowania formy i wierzchu babki, aby był chrupiący i złocisty. 

W swojej kuchni gotuje dania nowoczesne, ale nie odbijam od tradycji, by domownicy nie zapominali dawnych smaków swojego dzieciństwa.








SKŁADNIKI:
  • ziemniaki surowe 1.5 kg. 
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1/4 łyżeczki
  • mąka 4 łyżki 
  • jaja 2 szt. 
  • roztopione masło 1 łyżka
  • masło do wysmarowania formy
  • szynka surowa dojrzewająca 7-8 plastrów
METODA:
Ziemniaki obrać,umyć, osuszyć i utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na sito (lub ścierkę lnianą, pończochę) i dokładnie odsączyć. Powinny być suche. Do masy dodać jaja, mąkę, sól, pieprz, startą na drobnych oczkach cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. Małą formę keksową (podłużną) wysmarować cienką warstwą masła, wyłożyć szynkę surową dojrzewającą. na to wylać masę ziemniaczaną. Wierzch wysmarować masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 minut.


Dla wszystkich moich czytelników 10 % zniżki na produkty firmy Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar.
Love 
#Ambition <3



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia