2 listopada 2016

DORSZ ZAPIEKANY W SOSIE PIECZARKOWYM ZE SZPINAKIEM I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI

Kolejna propozycja na danie z wykorzystaniem ryby. Ryby, którą sama złowiłam i wiem, że jest zdrowa, nieprzetwarzana. Jak już zawsze wspominam ludzie bardzo mało jedzą ryby, dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo danie jest bardzo smaczne. 

Ja swoim domownikom próbuje jak najczęściej podawać rybę, głównie jest to dorsz lub łosoś, ponieważ zawierają zdrowe tłuszcze i kwasy, których brakuje nam w organizmie. Przy tym dbam o to, by danie było podane estetycznie i z dbałością, co jeszcze bardziej zachęca do ich kosztowania. Kto powiedział że ryba musi być nudna? :)
Przepis zainspirowany odcinkiem Doradca Smaku. 







SKŁADNIKI:

  • dorsz bez skóry 2 filety
  • szpinak baby świeży 300 g. 
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • przyprawa do ryb 2 łyżki 
  • sok z połowy cytryny
Sos pieczarkowy:
  • pieczarki 300 g. 
  • cebula 1 szt. 
  • masło 2 płaskie łyżki
  • olej 1 łyżka
  • śmietana kremówka 30 % 300 ml. 
  • przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku
  • ziele angielskie 2 szt. 
Dodatkowo:
  • ziemniaki ok. 1 kg.
  • przyprawa do ziemniaków 2 łyżki
  • sól 2 szczypty
  • olej 3-4 łyżki

METODA:
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Pokroić w łódeczki, przyprawić, polać olejem i wymieszać. Na blaszce wyłożyć podwójnie folię aluminiową. Ułożyć ziemniaki i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30-40 minut, aż będą złote. 

Dorsza umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części i skropić cytryną. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie obsypać przyprawą do ryb z obu stron. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Ułożyć kawałki ryb i lekko przyrumienić. Odłożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. W naczyniu żaroodpornym ułożyć umyty i osuszony szpinak. Na szpinak wyłożyć rybę. 

Pieczarki i cebule obrać i pokroić w plastry lub kostkę. W garnuszku rozpuścić masło z dodatkiem oleju. Najpierw wrzucić cebulę, gdy się przyrumieni dodać pieczarki. Smażyć, aż grzyby zmiękną. Dodać śmietanę, ziele angielskie i gotować, aż śmietana zredukuje się i lekko zgęstnieje. Doprawić przyprawą uniwersalną, solą i pieprzem. Sos wylać na rybę i szpinak. 
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić danie na 20 minut. 


  <3
Dla wszystkich moich czytelników zniżka 10 % na produkty firmy Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar :)#Ambition




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia