Ja swoim domownikom próbuje jak najczęściej podawać rybę, głównie jest to dorsz lub łosoś, ponieważ zawierają zdrowe tłuszcze i kwasy, których brakuje nam w organizmie. Przy tym dbam o to, by danie było podane estetycznie i z dbałością, co jeszcze bardziej zachęca do ich kosztowania. Kto powiedział że ryba musi być nudna? :)
Przepis zainspirowany odcinkiem Doradca Smaku.
SKŁADNIKI:
- dorsz bez skóry 2 filety
- szpinak baby świeży 300 g.
- olej kokosowy 2 łyżki
- przyprawa do ryb 2 łyżki
- sok z połowy cytryny
Sos pieczarkowy:
- pieczarki 300 g.
- cebula 1 szt.
- masło 2 płaskie łyżki
- olej 1 łyżka
- śmietana kremówka 30 % 300 ml.
- przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
- ziele angielskie 2 szt.
Dodatkowo:
- ziemniaki ok. 1 kg.
- przyprawa do ziemniaków 2 łyżki
- sól 2 szczypty
- olej 3-4 łyżki
METODA:
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Pokroić w łódeczki, przyprawić, polać olejem i wymieszać. Na blaszce wyłożyć podwójnie folię aluminiową. Ułożyć ziemniaki i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30-40 minut, aż będą złote.
Dorsza umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części i skropić cytryną. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie obsypać przyprawą do ryb z obu stron. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Ułożyć kawałki ryb i lekko przyrumienić. Odłożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. W naczyniu żaroodpornym ułożyć umyty i osuszony szpinak. Na szpinak wyłożyć rybę.
Pieczarki i cebule obrać i pokroić w plastry lub kostkę. W garnuszku rozpuścić masło z dodatkiem oleju. Najpierw wrzucić cebulę, gdy się przyrumieni dodać pieczarki. Smażyć, aż grzyby zmiękną. Dodać śmietanę, ziele angielskie i gotować, aż śmietana zredukuje się i lekko zgęstnieje. Doprawić przyprawą uniwersalną, solą i pieprzem. Sos wylać na rybę i szpinak.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić danie na 20 minut.
<3
Dla wszystkich moich czytelników zniżka 10 % na produkty firmy Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar :)#Ambition
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.