SKŁADNIKI:
- jaja 7 szt.
- mąka pszenna 1 szkl.
- cukier puder 1 szkl.
- proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
- woda przegotowana zimna 2/3 szkl.
- sok z połowy cytryny
- cukier puder 1 łyżka
- marmolada jabłkowa ok. 1 kg
- galaretka np. cytrynowa 2 op.
- powidła śliwkowe 5 łyżek
- cynamon 1/2 łyżeczki
- śmietana kremówka 150 ml.
- mascarpone 250 g.
METODA:
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier puder cały czas miksując, aż piana będzie sztywna. Dodać żółtka, wymieszać szpatułką. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając szpatułką. Masę podzielić na dwie równe części. Formę 35x 20 cm wyłożyć pergaminem i wylać jedną część ciasta. Piec ok. 12-15 min. w 180 stopniach ( najlepiej do suchego patyczka ). Z druga połową postąpić tak samo.
Kiedy blaty biszkoptów ostygną, jeden przełożyć z powrotem do formy wierzchem do dna (po to, aby lepiej nasączył się blat) Nasączyć ponczem przygotowanym z wody, soku cytryny i cukru pudru. Wysmarować powidłami.
Kiedy blaty biszkoptów ostygną, jeden przełożyć z powrotem do formy wierzchem do dna (po to, aby lepiej nasączył się blat) Nasączyć ponczem przygotowanym z wody, soku cytryny i cukru pudru. Wysmarować powidłami.
W garnku umieścić marmoladę jabłkową. Dodać cynamon i mieszać, gdy masa zacznie pyrkotać dodać galaretki i energicznie mieszać, aż się rozpuszczą. Masę jabłkową przelać na biszkopt. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć ponczem.
Śmietanę kremówkę ubić ( nie całkiem na sztywno ) dodać mascarpone i dalej ubijać, aż masa będzie sztywna. Wyłożyć na biszkopt ( można przełożyć do rękawa cukierniczego i stworzyć wzorki ). Ciasto umieścić w lodówce na co najmniej 2 godziny.
Śmietanę kremówkę ubić ( nie całkiem na sztywno ) dodać mascarpone i dalej ubijać, aż masa będzie sztywna. Wyłożyć na biszkopt ( można przełożyć do rękawa cukierniczego i stworzyć wzorki ). Ciasto umieścić w lodówce na co najmniej 2 godziny.
Ale ładne))))
OdpowiedzUsuńWspaniała! Aż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńJabłek z powidłami jeszcze nie łączyłam, ale brzmi ciekawie :) ciasto wyszło naprawdę super!
OdpowiedzUsuńDa się kupić marmoladę z jabłek??
OdpowiedzUsuńChyba kiedyś gdzieś widziałam, ale nie jestem pewna.
Usuń