SKŁADNIKI:
- ziemniaki obrane, ugotowane 8 średnich szt.
- twaróg półtłusty 500 g.
- sól 1 łyżeczka
- żółtka z 2 jaj
- mąka pszenna 1 i 1/2 szkl.
- mąka ziemniaczana 3 łyżki
- olej 2 łyżki + 1 łyżeczka soli ( do wody )
METODA:
Przestygnięte ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać sól, żółtka i mąki. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być jednolite i sprężyste. Na podsypanej stolnicy uformować zgrabny wałek. Podzielić go na kilka części, z których także uformować wałki, ale mniejsze i chudsze. Tępą stroną noża kroić pierogi na kształt małych kwadracików.
Do gotującej się wody ( z olejem i solą ) wrzucić porcję pierogów. Kiedy wypłyną na wierzch ( nie gotować dłużej, bo pierogi są delikatne ) wyciągnąć łyżką cedzakową do zimnej wody, aby zahartować je. Następnie przełożyć do miseczki lub prosto na talerz. Polać cebulką.
Dziś miałam na obiad :) Ale dla mnie to kopytka z twarogiem, leniwe to czyste twarogowe, bez kartofli i koniecznie z cukrem i cynamonem :)
OdpowiedzUsuńW każdym domu inaczej :D
UsuńChyba jeszcze nie jadłam takich, ale prawdopodobnie w najbliższym czasie je zrobię, bo lubię tego typu dania! :)
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET
Ja zazwyczaj leniwe jem na słodko, z jogurtem. Ale też ciekawa propozycja ;)
OdpowiedzUsuń