7 listopada 2016

LENIWE PIEROGI (NAJLEPSZE)

Leniwe pierogi wyglądają jak kopytka. Różnią się dodatkiem twarogu i innymi proporcjami. Są to pierogi, które przypominają w smaku farsz pierogów ruskich. Jak sama nazwa brzmi leniwe, bo są szybkie w przygotowaniu, bynajmniej dla mnie :). Przepis jest idealny. Pierożki są mięciutkie i takie jakie powinny być. Najlepiej smakują z podsmażonym boczkiem i cebulką. Bardzo syte.






SKŁADNIKI:

  • ziemniaki obrane, ugotowane 8 średnich szt. 
  • twaróg półtłusty 500 g. 
  • sól 1 łyżeczka
  • żółtka z 2 jaj
  • mąka pszenna 1 i 1/2 szkl. 
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • olej 2 łyżki  + 1 łyżeczka soli ( do wody  )
METODA:
Przestygnięte ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać sól, żółtka i mąki. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być jednolite i sprężyste. Na podsypanej stolnicy uformować zgrabny wałek. Podzielić go na kilka części, z których także uformować wałki, ale mniejsze i chudsze. Tępą stroną noża kroić pierogi na kształt małych kwadracików. 
Do gotującej się wody ( z olejem i solą ) wrzucić porcję pierogów. Kiedy wypłyną na wierzch ( nie gotować dłużej, bo pierogi są delikatne ) wyciągnąć łyżką cedzakową do zimnej wody, aby zahartować je. Następnie przełożyć do miseczki lub prosto na talerz. Polać cebulką. 

4 komentarze:

  1. Dziś miałam na obiad :) Ale dla mnie to kopytka z twarogiem, leniwe to czyste twarogowe, bez kartofli i koniecznie z cukrem i cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba jeszcze nie jadłam takich, ale prawdopodobnie w najbliższym czasie je zrobię, bo lubię tego typu dania! :)
    >FOXYDIET

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zazwyczaj leniwe jem na słodko, z jogurtem. Ale też ciekawa propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia