I ta pyszna pianka...od której chce się więcej i więcej.
SKŁADNIKI NA 1 FILIŻANKĘ:
- woda przegotowana gorąca 3/4 filiżanki
- kawa rozpuszczalna 1 i 1/2 łyżeczki
- czekolada mleczna 3 kostki
- przyprawa do piernika 1/2 łyżeczki
- mleko 3, 2 % gorące, ale niezagotowane 1/4 filiżanki
- ewentualnie cukier ( u mnie 1/2 łyżeczki )
- kakao do posypania
METODA:
Do wody w szklance lub garnuszku dodajemy kawę, czekoladę, przyprawę i ewentualnie cukier. Dokładnie mieszamy, aż czekolada rozpuści się. Przelewamy do filiżanki.
Mleko ubijamy ubijaczką. Jeśli ktoś nie ma umieszczamy mleko w słoiczku, zakręcamy i potrząsamy, aż powstanie pianka. Piankę wylewamy na cappuccino. Posypujemy kakao.
Cudowna, takie smaki w sezonie jesień-zima lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńKawa rozpuszczalna w cappuccino??? To czyste przestępstwo i profanacja tego boskiego napoju :(
OdpowiedzUsuńTak kawa rozpuszczalna, a to dlatego, że jestem w ciąży i wolę delikatniejsze smaki, a prawdziwej kawy unikać :) to nie jest żadne przestępstwo. Ludzie mają różne gusta i każdy robi tak jak lubi. Ja lubię takie cappuccino, więc dziele się przepisem z innymi :). Najpierw trzeba spróbować, a później oceniać. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńOd razu zapachniało świętami :) Co prawda cynamon króluje u mnie w kuchni cały rok, ale innych przypraw już tak nie używam. I faktycznie, podobnie jak autor wcześniejszego wpisu nie użyłabym kawy rozpuszczalnej do cappuccino, tylko espresso. Wszystko jednak wytłumaczył Twój komentarz. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń