SKŁADNIKI:
- kapusta kiszona 4 kg.
- kiełbasa np. śląska ok. 1 kg.
- mięso mieszane (drobiowe, wieprzowe) np. łopatka, szynka, ćwiartki z kurczaka)800 g. wieprzowe, 3 szt. średnie ćwiartek z kurczaka
- boczek surowy wędzony 300 g.
- liście laurowe 5 szt.
- ziele angielskie 5 szt.
- suszone grzyby 1 duża garść
- powidła śliwkowe domowej roboty 3 łyżki
- śliwki suszone 5 szt.
- kostka rosołowa 2 szt.
- przyprawa do bigosu do smaku
- przecier pomidorowy 2 łyżki
- woda ok. 1 i 1/2 szkl. + do podlewania
- olej do smażenia
- przyprawy do mięsa:
a) przyprawa do mięs Delikata 2 łyżki
b) pieprz 1/2 łyżeczki
c) majeranek suszony 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pierwszego dnia kapustę opłukać,poszatkować i wrzucić do dużego gara. Wlać wodę i gotować, gdy woda w garze z kapustą zagotuje się, wymienić wodę na nową. Ogólnie gotować kapustę 1 godzinę.
Drugiego dnia dodać ziele angielskie,przyprawę do bigosu,liście laurowe, pokruszone kostki rosołowe, grzyby, doprawione mięso, pokrojone w kostkę i podsmażone do miękkości ( drobiowe oskubane ), podsmażoną kiełbasę w kostce i boczek. Co jakiś czas dolewać wodę, aby bigos nie przywarł do dna. Gotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Trzeciego dnia dodać śliwki, powidła i przecier pomidorowy. Gotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i sprawdzając, aby bigos nie przypalił się.
Jeżeli ktoś chce, może dodać do bigosu 1/2 szkl. wytrawnego czerwonego wina w trzecim dniu gotowania.
Jeżeli ktoś chce, może dodać do bigosu 1/2 szkl. wytrawnego czerwonego wina w trzecim dniu gotowania.
Ciekawa jestem dodatku śliwek i powideł, bo u mnie w domu nikt ich nie dodawał do bigosu.
OdpowiedzUsuńProszę spróbować, być może przypadnie do gustu :)
UsuńZe śliwkami jest bardzo dobry.
UsuńJa też daje śliwki,w różnych przepisach można spotkać,a najlepiej u kogoś znajomego spróbować .............
OdpowiedzUsuń