17 października 2016

SZYBKI UCIERANIEC WIDELCEM Z GRUSZKAMI I KRUSZONKĄ

Ten przepis dostałam od mamy, a mama od znajomej z pracy, jest to banał. Ciasto, które zrobi każdy bez użycia miksera, potrzebujemy jedynie widelca i kilka podstawowych składników. Zadziwiające jest to, że mimo iż ciasto nie jest wyrabiane mikserem na puszystą masę, wyrasta puszyste i miękkie. Do ciasta możemy dodać sezonowe owoce np. gruszki czy śliwki, to co lubimy. Jednak najlepsza jest kruszonka <3 

Uwielbiam ją <3 







SKŁADNIKI:
  • jaja 3 szt.
  • śmietana 12 % (kwaśna) 3/4 szkl.
  • cukier 1 szkl. 
  • mąka 3 szkl. 
  • olej 3/4 szkl. 
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki 
  • owoce: gruszki 2-3 szt. (w zależności od wielkości)
Kruszonka:
  • smalec 1 łyżka
  • margaryna 1 łyżka
  • cukier 3 łyżki
  • mąka 5 łyżek

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce. Dokładnie mieszamy widelcem do połączenia się składników. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Blachę o wymiarach ok. 25 x 35 cm. wykładamy papirusem. Wylewamy ciasto. 
Gruszki obieramy, wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na cieście. 
Smalec, margarynę, cukier i mąkę razem łączymy. Ugniatamy palcami, aż powstaną grudki. Kruszonkę wykładamy na ciasto. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiamy ciasto na ok. 50 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia