Ten przepis dostałam od mamy, a mama od znajomej z pracy, jest to banał. Ciasto, które zrobi każdy bez użycia miksera, potrzebujemy jedynie widelca i kilka podstawowych składników. Zadziwiające jest to, że mimo iż ciasto nie jest wyrabiane mikserem na puszystą masę, wyrasta puszyste i miękkie. Do ciasta możemy dodać sezonowe owoce np. gruszki czy śliwki, to co lubimy. Jednak najlepsza jest kruszonka <3
Uwielbiam ją <3
SKŁADNIKI:
- jaja 3 szt.
- śmietana 12 % (kwaśna) 3/4 szkl.
- cukier 1 szkl.
- mąka 3 szkl.
- olej 3/4 szkl.
- proszek do pieczenia 3 łyżeczki
- owoce: gruszki 2-3 szt. (w zależności od wielkości)
Kruszonka:
- smalec 1 łyżka
- margaryna 1 łyżka
- cukier 3 łyżki
- mąka 5 łyżek
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce. Dokładnie mieszamy widelcem do połączenia się składników. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Blachę o wymiarach ok. 25 x 35 cm. wykładamy papirusem. Wylewamy ciasto.
Gruszki obieramy, wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na cieście.
Smalec, margarynę, cukier i mąkę razem łączymy. Ugniatamy palcami, aż powstaną grudki. Kruszonkę wykładamy na ciasto. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiamy ciasto na ok. 50 min.
Gruszki obieramy, wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na cieście.
Smalec, margarynę, cukier i mąkę razem łączymy. Ugniatamy palcami, aż powstaną grudki. Kruszonkę wykładamy na ciasto. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiamy ciasto na ok. 50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.