Mus nie jest typowym musem, który jest napowietrzony bąbelkami jakie nieraz widzimy w sklepach. Ten mus jest delikatny o posmaku kwaskowatej kawy, co przełamuje słodycz czekolady. Wszystko ze sobą równoważy. Deser sprawdzi się na imprezy lub nagle zapowiedzianych gości. Wystarczy 30 minut i deser gotowy.
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- serek homogenizowany naturalny 400 g.
- śmietana kremówka 36 % 300 ml.
- kawa rozpuszczalna 2 płaskie łyżki
- woda niegazowana zimna 2-3 łyżki
- cukier puder 3 łyżki
- czekolada mleczna (można zastąpić gorzką) 200 g.
- mleko 3.2 % ok.8 łyżek
- kakao do dekoracji
METODA:
Serek homogenizowany umieścić w misce razem z cukrem pudrem i rozcieńczoną w wodzie kawą. Miksować mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników.
Oddzielnie ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Dodać do serka. Wymieszać szpatułką.
Do garnuszka wlać mleko. Podgrzać na małym ogniu. Dodać połamaną czekoladę i mieszać szpatułką do rozpuszczenia (nie używać metalowej łyżki). Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
Do pucharków wycisnąć za pomocą szprycy mus lub nałożyć łyżką (równomiernie rozprowadzić). Następnie nałożyć kleksy czekolady, i tak na zmianę. Wierzch oprószyć kakao. Można spożywać od razu lub wstawić do lodówki, aby deser lepiej stężał.
Do pucharków wycisnąć za pomocą szprycy mus lub nałożyć łyżką (równomiernie rozprowadzić). Następnie nałożyć kleksy czekolady, i tak na zmianę. Wierzch oprószyć kakao. Można spożywać od razu lub wstawić do lodówki, aby deser lepiej stężał.
Niebo! Ja uwielbiam Tiramisu :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Szybki deser, ale wygląda bardzo efektownie i smacznie :)
OdpowiedzUsuń