Naszła mnie ochota na klopsiki w mocno kremowym sosie pomidorowym. Przygotowanie ich jest proste, a efekt końcowy zadowalający. Klopsiki są niewielkiej wielkości, w kształcie małych kulek, otulone sosem z dodatkiem ziół. My takie klopsiki lubimy jeść z makaronem, ale można także z ryżem.
SKŁADNIKI:
Klopsiki:
- mięso mielone wieprzowe 300 g.
- mięso mielone drobiowe 200 g.
- czosnek 1 ząbek
- sól 1/2 łyżeczki
- kucharek 1/2 łyżeczki
- pieprz 1/3 łyżeczki
- czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
- suszona natka pietruszki 1 łyżeczka
- jajko
- kasza manna 1 łyżka
- olej do smażenia
Sos:
- pomidory w puszce 1 puszka
- przecier pomidorowy 3 łyżki
- pieprz do smaku
- bulion warzywny 500 ml
- majeranek 1 łyżka
- natka pietruszki 1 łyżka
- śmietana kwaśna 3 łyżki
- mąka ziemniaczana 1 łyżka + woda
- cukier 1 łyżka lub do smaku
METODA:
Klopsiki: Mięso mielone, sól, pieprz, kucharek,czosnek granulowany,natkę pietruszki, jajko, kasze mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek razem wymieszać. Na mokre dłonie nabrać trochę mięsa i uformować małe kulki. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć z każdej strony klopsiki. Przełożyć do garnka.
Sos: Klopsiki zalać bulionem i gotować na małym ogniu. Pomidory w puszce zmiksować blenderem razem z przecierem i dodać do bulionu. Gotować ok. 35 min. Po tym czasie dodać majeranek, pieprz i natkę pietruszki. Klopsy wyciągnąć i zagęścić mąką sos. Odstawić z palnika. Dodać zahartowaną śmietanę. Klopsiki z powrotem umieścić w garnku z sosem. Podawać z makaronem, ryżem lub z chlebem.
Sos: Klopsiki zalać bulionem i gotować na małym ogniu. Pomidory w puszce zmiksować blenderem razem z przecierem i dodać do bulionu. Gotować ok. 35 min. Po tym czasie dodać majeranek, pieprz i natkę pietruszki. Klopsy wyciągnąć i zagęścić mąką sos. Odstawić z palnika. Dodać zahartowaną śmietanę. Klopsiki z powrotem umieścić w garnku z sosem. Podawać z makaronem, ryżem lub z chlebem.
Klopsiki wyglądają bardzo zachęcająco, a kolor sosu aż cieszy oczy, na pewno danie jest pyszne :)
OdpowiedzUsuń