SKŁADNIKI:
- mascarpone 250 g.
- śmietana kremówka 36 % 300 ml.
- cukier 4 łyżki
- kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
- likier kawowy lub wódka 2 łyżki
- biszkopty podłużne 1 op. 200 g.
- mocna kawa 350 ml. (u mnie z 4 czubatych łyżeczek)
- likier kawowy lub wódka 2 łyżki ( do kawy )
- kakao do obsypania
METODA:
Kawę wymieszać z likierem, przelać do większego naczynia, takiego aby zmieściły się biszkopty. Małą formę keksową wyłożyć folią aluminiową. Biszkopty zanurzyć w kawie (niedługo, bo się rozwalą). Ułożyć w formie na dno ok. 3 szt. 2 rządy i na boki po 2 szt. do góry 2 rządy.Resztę biszkoptów zostawić na górę.
Do miski wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy cukier i miksujemy, aż masa zgęstnieje ( ale nie na sztywną pianę ). Dodajemy mascarpone, kawę i likier. Miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, aż masa będzie sztywna. Krem wykładamy na biszkopty.
Na wierzch kremu układamy namoczone biszkopty w kawie. Deser obsypujemy kakao. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny ( najepiej na całą noc ). Gdy deser wyciągniemy wykładamy na tace do góry nogami i ponownie obsypujemy kakao.
to wygląda napraaaawdę dobrze! :)
OdpowiedzUsuńDo kawy idealny deser :)
OdpowiedzUsuńpyszności po prostu:)
OdpowiedzUsuńboskie zdjęcia! a rolada musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńmiłego dnia!
zamieniłabym likier kawowy na amaretto i już byłabym w 7.niebie;) świetna rolada, wygląda bosko!
OdpowiedzUsuń