18 lipca 2016

ROLADA KAWOWA BEZ PIECZENIA

Rolada kawowa to deser, który nie wymaga pieczenia w piekarniku. Smakiem przypomina tiramisu. Krem jest puszysty o delikatnym posmaku kawy. Natomiast oprawa ma bardziej intensywny smak kawy. Oprawą są podłużne biszkopty, które są nasączone. Deser znika nie jest duży, zatem znika szybko. Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut. 





SKŁADNIKI:

  • mascarpone 250 g.
  • śmietana kremówka 36 % 300 ml. 
  • cukier 4 łyżki
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
  • likier kawowy lub wódka 2 łyżki
  • biszkopty podłużne 1 op. 200 g. 
  • mocna kawa 350 ml. (u mnie z 4 czubatych łyżeczek)
  • likier kawowy lub wódka 2 łyżki ( do kawy )
  • kakao do obsypania
METODA:
Kawę wymieszać z likierem, przelać do większego naczynia, takiego aby zmieściły się biszkopty. Małą formę keksową wyłożyć folią aluminiową. Biszkopty zanurzyć w kawie (niedługo, bo się rozwalą). Ułożyć w formie na dno ok. 3 szt. 2 rządy i na boki po 2 szt. do góry 2 rządy.Resztę biszkoptów zostawić na górę.



Do miski wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy cukier i miksujemy, aż masa zgęstnieje ( ale nie na sztywną pianę ). Dodajemy mascarpone, kawę i likier. Miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, aż masa będzie sztywna. Krem wykładamy na biszkopty. 


Na wierzch kremu układamy namoczone biszkopty w kawie. Deser obsypujemy kakao. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny ( najepiej na całą noc ). Gdy deser wyciągniemy wykładamy na tace do góry nogami i ponownie obsypujemy kakao. 


5 komentarzy:

  1. to wygląda napraaaawdę dobrze! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do kawy idealny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. boskie zdjęcia! a rolada musi być pyszna :)
    miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. zamieniłabym likier kawowy na amaretto i już byłabym w 7.niebie;) świetna rolada, wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia