Paszteciki są pieczone, ale smażone na głębokim oleju też są pyszne i nie wciągają dużo tłuszczu.
Ich wnętrze to oryginalny pomysł na wykorzystanie pasztetu i sera, co w połączeniu tworzy idealną całość.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka pszenna 600 g.
- masło roztopione zimne 100 g.
- cukier 2 łyżki
- sól 1 łyżka
- mleko letnie 150 ml.
- jaja 2 szt.
- drożdże suche 2 łyżki
Farsz:
- Wielkopolski pasztet z drobiem firmowy "Profi" 3 op. (393 g. )
- ser gouda 200 g.
- pieprz do smaku
Dodatkowo:
- jajko 1 szt.
METODA:
Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać sól, cukier, drożdże, mleko, ostudzone masło i jaja. Wyrobić ciasto, tak długo, aż będzie elastyczne. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsca do podwojenia masy.
Gdy ciasto podwoi masę, podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na ok. 1-1.5 cm. grubości. Przekroić na niewielkie prostokąty.
Farsz: Ser zetrzeć na tarce o cienkich oczkach. Wymieszać razem z pasztetem. Doprawić pieprzem.
Farsz: Ser zetrzeć na tarce o cienkich oczkach. Wymieszać razem z pasztetem. Doprawić pieprzem.
Na każdy prostokąt nałożyć 1 łyżkę farszu. Boki dobrze skleić tworząc podłużny pasztecik. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Każdy wysmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 15-20 min., aż się zarumienią.
A tym czasem zapraszam na :
http://profi.com.pl/
A tym czasem zapraszam na :
http://profi.com.pl/
smakowita propozycja:)
OdpowiedzUsuń