20 lipca 2016

PASZTECIKI

Paszteciki to smaczna propozycja na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek lub przekąskę, którą możemy łatwo zapakować i zabrać ze sobą gdzie tylko chcemy np.na piknik, do pracy lub na wycieczkę. W okres wakacji jest to fajne rozwiązanie na sytą przekąskę, ponieważ są smaczne na zimno jak i na ciepło. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. 
Paszteciki są pieczone, ale smażone na głębokim oleju też są pyszne i nie wciągają dużo tłuszczu.
Ich wnętrze to oryginalny pomysł na wykorzystanie pasztetu i sera, co w połączeniu tworzy idealną całość.
 







SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • mąka pszenna 600 g.
  • masło roztopione zimne 100 g. 
  • cukier 2 łyżki
  • sól 1 łyżka
  • mleko letnie 150 ml.
  • jaja 2 szt. 
  • drożdże suche 2 łyżki
Farsz:

  • Wielkopolski pasztet z drobiem firmowy "Profi" 3 op. (393 g. )
  • ser gouda 200 g. 
  • pieprz do smaku 
Dodatkowo:

  • jajko 1 szt. 

METODA:
Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać sól, cukier, drożdże, mleko, ostudzone masło i jaja. Wyrobić ciasto, tak długo, aż będzie elastyczne. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsca do podwojenia masy. 

Gdy ciasto podwoi masę, podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na ok. 1-1.5 cm. grubości. Przekroić na niewielkie prostokąty.

Farsz: Ser zetrzeć na tarce o cienkich oczkach. Wymieszać razem z pasztetem. Doprawić pieprzem. 

Na każdy prostokąt nałożyć 1 łyżkę farszu. Boki dobrze skleić tworząc podłużny pasztecik. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Każdy wysmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 15-20 min., aż się zarumienią.



A tym czasem zapraszam na :
http://profi.com.pl/

Wakacje z Profi

1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia