21 lipca 2016

KURCZAK W CUKINIOWYM SOSIE WYTRAWNYM

To danie to moja własna kompozycja na danie, które nasyci i będzie przy tym dobrze smakować. 
Potrawa składa się z chudego mięsa drobiowego, świeżej, młodej cukinii i makaronu. Sos jest na bazie białego wina wytrawnego i sera feta, dzięki czemu danie jest aromatyczne, apetyczne i dobrze doprawione. 







SKŁADNIKI:


Sos:

  • cukinia 1 mała, młoda szt. 
  • bulion 120 ml. 
  • białe wino wytrawne 1/4 szkl. 
  • ser feta classic Apetina 100 g. 
  • filet z kurczaka 2 szt.
  • sól, pieprz do smaku
  • cebula 1 szt. 
  • olej winogronowy 2-3 lyżki
Dodatkowo: 

  • makaron kokardki 2 szkl. 
  • szczypiorek do posypania

METODA:
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić. 
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i smażyć, aż się zarumieni. 

Cukinie obrać i obieraczką wykroić wzdłuż cienkie pasma. Następnie pasma przekroić na pół.
Do kurczaka wlać wino, poczekać, aż odparuje. Wrzucić cukinie, pokruszoną fetę i wlać bulion. Kiedy sos odparuje, lekko zgęstnieje doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Sos podawać z makaronem posypanym szczypiorkiem. 



Twoja kuchnia ma to coś

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia