Potrawa składa się z chudego mięsa drobiowego, świeżej, młodej cukinii i makaronu. Sos jest na bazie białego wina wytrawnego i sera feta, dzięki czemu danie jest aromatyczne, apetyczne i dobrze doprawione.
SKŁADNIKI:
Sos:
- cukinia 1 mała, młoda szt.
- bulion 120 ml.
- białe wino wytrawne 1/4 szkl.
- ser feta classic Apetina 100 g.
- filet z kurczaka 2 szt.
- sól, pieprz do smaku
- cebula 1 szt.
- olej winogronowy 2-3 lyżki
Dodatkowo:
- makaron kokardki 2 szkl.
- szczypiorek do posypania
METODA:
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić.
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i smażyć, aż się zarumieni.
Cukinie obrać i obieraczką wykroić wzdłuż cienkie pasma. Następnie pasma przekroić na pół.
Do kurczaka wlać wino, poczekać, aż odparuje. Wrzucić cukinie, pokruszoną fetę i wlać bulion. Kiedy sos odparuje, lekko zgęstnieje doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Sos podawać z makaronem posypanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.