25 lipca 2016

PIEROGI Z JAGODAMI ( NAJLEPSZE CIASTO )

Sezon na jagody już trwa, więc warto wykorzystać te wspaniałe owoce, pełne witamin do pysznego obiadu na słodko lub deseru jakim są pierogi. Można podawać je ze śmietaną kwaśną lub bitą śmietaną ! Są pyszne !

Lepiej zrobić więcej i zamrozić na zimę :)
Poniżej przepis na najlepsze ciasto do pierogów ! 







SKŁADNIKI:
Ciasto:

  • mąka 1 kg. typ 450
  • ciepła woda ok. 400 ml.
  • mleko 4 łyżki
  • olej 100 ml. 
  • cukier 1 łyżeczka 
Nadzienie:
  • jagody 800 g.  
  • cukier 4 łyżki 
Dodatkowo: 
  • śmietana kwaśna lub ubita kremówka do dekoracji i smaku
  • olej 3-4 łyżki
METODA:

Mąkę przesiać, wlać wodę, mleko, olej i dodać cukier. Zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne. Można wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym ze specjalnym hakiem. Ciasto włożyć do woreczka na ok. 15 min. , dzięki temu będzie lepiej wałkować się. 

Jagody umyć i zasypać cukrem.
Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdy kolejno rozwałkować na cienki placek. Szklanką wyciąć kółka. Każdy wycięty placek lekko rozciągnąć przy brzegach, nałożyć pół łyżeczki jagód. Zlepić jeden bok do połowy, dodać drugą połowę łyżeczki jagód i zlepić całość ( dla mnie ta metoda jest dobra, dzięki temu szybciej i łatwiej udaję się zlepić pierogi ). W garze ugotować wodę z dodatkiem oleju. Wrzucić kilka sztuk pierogów i ugotować, aż wypłyną na wierzch. Gotowe udekorować śmietaną. 



3 komentarze:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia