Lepiej zrobić więcej i zamrozić na zimę :)
Poniżej przepis na najlepsze ciasto do pierogów !
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka 1 kg. typ 450
- ciepła woda ok. 400 ml.
- mleko 4 łyżki
- olej 100 ml.
- cukier 1 łyżeczka
Nadzienie:
- jagody 800 g.
- cukier 4 łyżki
Dodatkowo:
- śmietana kwaśna lub ubita kremówka do dekoracji i smaku
- olej 3-4 łyżki
METODA:
Mąkę przesiać, wlać wodę, mleko, olej i dodać cukier. Zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne. Można wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym ze specjalnym hakiem. Ciasto włożyć do woreczka na ok. 15 min. , dzięki temu będzie lepiej wałkować się.
Jagody umyć i zasypać cukrem.
Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdy kolejno rozwałkować na cienki placek. Szklanką wyciąć kółka. Każdy wycięty placek lekko rozciągnąć przy brzegach, nałożyć pół łyżeczki jagód. Zlepić jeden bok do połowy, dodać drugą połowę łyżeczki jagód i zlepić całość ( dla mnie ta metoda jest dobra, dzięki temu szybciej i łatwiej udaję się zlepić pierogi ). W garze ugotować wodę z dodatkiem oleju. Wrzucić kilka sztuk pierogów i ugotować, aż wypłyną na wierzch. Gotowe udekorować śmietaną.
ale narobiłam sobie ochoty..
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka! :)
OdpowiedzUsuńNajulubieńsze :)))
OdpowiedzUsuń