18 czerwca 2016

DOMOWA WŁOSKA PRZYPRAWA DO MIĘS I MARYNAT

Nic nie zmieni twierdzenia, że domowe jest najlepsze. Znamy skład, jest zdrowiej, jest smaczniej. 
Zatem przygotowałam smaczną, domową przyprawę do dań włoskich i nie tylko. 
Świetnie sprawdzi się jako przyprawa do mięs lub główny składnik marynaty. Można posypać nią pizzę lub zrobić delikatny dip do sałatek. 

Przyprawa jest mocno ziołowa, a co za tym idzie?
Piękne zapachy, aromaty, woń rozmarynu, tymianku, bazylii czy oregano.

Jeżeli nie używacie swoich suszonych ziół, to przy zakupie zwróćcie uwagę, aby nie zawierały glutaminianu sodu, nie chcemy chemii- wzmacniaczy prawda?

Przepis znalazłam kiedyś w jakiejś gazecie i tak mi utkwił w głowie, zmieniłam tylko proporcje, bo warto zaopatrzyć się w większą ilość przyprawy.

:)




SKŁADNIKI:

  • suszona bazylia 4 łyżki
  • suszone oregano 4 łyżki
  • suszony tymianek 3 łyżki
  • suszony rozmaryn 3 łyżki
  • czosnek granulowany 2 łyżki
  • sól 1 łyżka
  • pieprz mielony 1/ 2 łyżeczki
  • suszona cebula 1 łyżka
  • chili w proszku lub ostra papryka mielona 1 łyżeczka
  • suszona natka pietruszki 3 łyżki 
METODA:

W moździerzu umieścić rozmaryn i tymianek. Utrzeć. Dodać pozostałe składniki i dalej ucierać, aż składniki będą bardziej miałkie. Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoiczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia