SKŁADNIKI:
- brokuł 0.5 kg.
- filety z kurczaka 3 szt.
- makaron pełnoziarnisty z mąki durum rurki 2 szkl.
- kucharek 1 łyżka
- pieprz 1 szczypta
- sól 1 łyżeczka ( do makaronu )
beszamel:
- ciepłe mleko 0.5 l.
- mąka 3 łyżki
- masło 3 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- czosnek 4 ząbki
dodatkowo:
- ser żółty ok. 100 g.
- szczypior 1 pęk
METODA:
Brokuła przepłukać zimną wodą. Podzielić na różyczki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Filety umyć i pokroić w dość grubą kostkę. Doprawić kucharkiem i pieprzem. Umieścić między brokułami. Makaron ugotować al dente wg. wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie. Rozsypać na zapiekance.
W garnku umieścić masło, rozpuścić i dodać mąkę, energicznie mieszając trzepaczką. Stopniowo wlewać podgrzane mleko, dalej mieszając, aż masa będzie gładka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i wylać na zapiekankę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 min. Po tym czasie wyciągamy posypujemy posiekanym szczypiorkiem i startym serem lub plastry sera. Wsadzamy ponownie do piekarnika na 10 min. przy czym zmniejszamy stopnie do 160.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.