Jest to proste, tanie i najlepiej smakujące pod względem prostoty ciasto. Jest wilgotne, mokre i ciężkie. Szpinak sprawia, że ciasto ma piękny zielony kolor, ale jest słabo wyczuwalny, więc dla tych co nie lubią szpinaku nie powinno to sprawić problemu.
Ciasto piekłam już kilkakrotnie i nie poprzestanę na tym razie.
Jest na prawdę smaczne i efektowne, a z owocami smakuje jeszcze lepiej.
SKŁADNIKI:
- JAJA 6 SZT.
- CUKIER PUDER 1 SZKL.
- OLEJ 1 SZKL,
- MĄKA TORTOWA 2 , 1/2 SZKL.
- SODA OCZYSZCZONA DELECTA 1 ŁYŻECZKA
- PROSZEK DO PIECZENIA DELECTA 1 ŁYŻECZKA
- SZPINAK MROŻONY SIEKANY 400 G.
- ŚMIETANA KREMÓWKA 36 % 300 ML.
- GALARETKA TRUSKAWKOWA DELECTA 1 OP.
- WODA 2/3 SZKL.
- TRUSKAWKI OK. 300 G.
- CUKIER PUDER 1 ŁYŻKA
METODA:
BIAŁKA ODDZIELIĆ OD ŻÓŁTEK. BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ. DODAĆ STOPNIOWO CUKIER PUDER, DALEJ UBIJAJĄC. STRUŻKĄ WLEWAĆ OLEJ ORAZ DODAĆ ŻÓŁTKA. MĄKĘ PRZESIAĆ Z PROSZKIEM I SODĄ. DODAĆ DO MASY. ENERGICZNYM RUCHEM WYMIESZAĆ ŁYŻKĄ. SZPINAK ODMROZIĆ I DOKŁADNIE PRZECISNĄĆ PRZEZ CZYSTĄ ŚCIERECZKĘ Z NADMIARU WODY. DODAĆ DO CIASTA I WYMIESZAĆ DO POŁĄCZENIA SIĘ SKŁADNIKÓW. PRZELAĆ NA TORTOWNICĘ O WYMIARACH 24CM. WYŁOŻONĄ PERGAMINEM. WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 170 STOPNI I PIEC OK. 40 -50 MIN., DO SUCHEGO PATYCZKA.
ŚMIETANĘ UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ Z CUKREM PUDREM. GALARETKĘ ROZPUŚCIĆ W WODZIE ZGODNIE Z ZALECENIAMI NA OPAKOWANIU. GDY OSTYGNIE I ZACZNIE TĘŻEĆ DODAĆ PARTIAMI DO ŚMIETANY. WYMIESZAĆ. WSTAWIĆ DO LODÓWKI NA KILKA MINUT.
Z OSTYGNIĘTEGO CIASTO ŚCIĄĆ GÓRKĘ I JĄ DROBNO POKRUSZYĆ. RESZTĘ CIASTO PRZEKROIĆ NA PÓŁ. NA SPÓD UKŁADAMY UMYTE I POKROJONE W GRUBE PLASTRY TRUSKAWKI, NAKŁADAMY POŁOWĘ ŚMIETANY, PRZYKRYWAMY DRUGIM BLATEM I WYKŁADAMY RESZTĘ ŚMIETANY. WIERZCH OBSYPUJEMY POKRUSZONYM CIASTEM. PRZYOZDOBIĆ OWOCAMI I SCHŁODZIĆ CO NAJMNIEJ 2 H. W LODÓWCE.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.