30 maja 2016

CIASTO SZPINAKOWE Z TRUSKAWKAMI " LEŚNY MECH"

Jest to uwielbiane ciasto przez domowników. Ciasto zrobione jak torcik, więc idealnie nada się na urodziny bądź inne okazje. Zacznę od tego co to jest za ciasto? 
Jest to proste, tanie i najlepiej smakujące pod względem prostoty ciasto. Jest wilgotne, mokre i ciężkie. Szpinak sprawia, że ciasto ma piękny zielony kolor, ale jest słabo wyczuwalny, więc dla tych co nie lubią szpinaku nie powinno to sprawić problemu. 
Ciasto piekłam już kilkakrotnie i nie poprzestanę na tym razie. 
Jest na prawdę smaczne i efektowne, a z owocami smakuje jeszcze lepiej. 








SKŁADNIKI:


  • JAJA 6 SZT. 
  • CUKIER PUDER 1 SZKL.
  • OLEJ 1 SZKL,
  • MĄKA TORTOWA 2 , 1/2 SZKL. 
  • SODA OCZYSZCZONA DELECTA 1 ŁYŻECZKA
  • PROSZEK DO PIECZENIA DELECTA 1 ŁYŻECZKA
  • SZPINAK MROŻONY SIEKANY 400 G. 

  • ŚMIETANA KREMÓWKA 36 % 300 ML. 
  • GALARETKA TRUSKAWKOWA DELECTA 1 OP. 
  • WODA 2/3 SZKL. 
  • TRUSKAWKI OK. 300 G.
  • CUKIER PUDER 1 ŁYŻKA 

METODA:

BIAŁKA ODDZIELIĆ OD ŻÓŁTEK. BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ. DODAĆ STOPNIOWO CUKIER PUDER, DALEJ UBIJAJĄC. STRUŻKĄ WLEWAĆ OLEJ ORAZ DODAĆ ŻÓŁTKA. MĄKĘ PRZESIAĆ Z PROSZKIEM I SODĄ. DODAĆ DO MASY. ENERGICZNYM RUCHEM WYMIESZAĆ ŁYŻKĄ. SZPINAK ODMROZIĆ I DOKŁADNIE PRZECISNĄĆ PRZEZ CZYSTĄ ŚCIERECZKĘ Z NADMIARU WODY. DODAĆ DO CIASTA I WYMIESZAĆ DO POŁĄCZENIA SIĘ SKŁADNIKÓW. PRZELAĆ NA TORTOWNICĘ O WYMIARACH 24CM. WYŁOŻONĄ PERGAMINEM. WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 170 STOPNI I PIEC OK. 40 -50 MIN., DO SUCHEGO PATYCZKA. 

ŚMIETANĘ UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ Z CUKREM PUDREM. GALARETKĘ ROZPUŚCIĆ W WODZIE ZGODNIE Z ZALECENIAMI NA OPAKOWANIU. GDY OSTYGNIE I ZACZNIE TĘŻEĆ DODAĆ PARTIAMI DO ŚMIETANY. WYMIESZAĆ. WSTAWIĆ DO LODÓWKI NA KILKA MINUT. 

Z OSTYGNIĘTEGO CIASTO ŚCIĄĆ GÓRKĘ I JĄ DROBNO POKRUSZYĆ. RESZTĘ CIASTO PRZEKROIĆ NA PÓŁ. NA SPÓD UKŁADAMY UMYTE I POKROJONE W GRUBE PLASTRY TRUSKAWKI, NAKŁADAMY POŁOWĘ ŚMIETANY, PRZYKRYWAMY DRUGIM BLATEM I WYKŁADAMY RESZTĘ ŚMIETANY. WIERZCH OBSYPUJEMY POKRUSZONYM CIASTEM. PRZYOZDOBIĆ OWOCAMI I SCHŁODZIĆ CO NAJMNIEJ 2 H. W LODÓWCE. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia