Najlepsza w kurczaku jest jednak chrupiąca, przypieczona skórka. Jej to nikt się nie oprze. Znika jako pierwsza.
SKŁADNIKI:
- kurczak do 1.5 kg.
- domowa włoska przyprawa do mięs i marynat ( przepis tutaj ) 3 łyżki
- sól 3/4 płaskiej łyżki
- pieprz 1/3 łyżeczki
- oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- brokuł kilka różyczek ok. 5 szt.
- ser żółty 100 g.
- pomidory z zalewy 4 szt.
METODA:
Kurczaka dokładnie umyć. Ponacinać delikatnie skórę przy podudziach i skrzydełkach. Natrzeć dokładnie przyprawą pod skórą oraz na wierzchu. Z wierzchu oprószyć solą i pieprzem.
Do środka kurczaka włożyć ser, brokuł i pokrojone na mniejsze części pomidory na przemian. Zaszyć nitką, aby ser nie wypłynął podczas pieczenia. Kurczaka skroplić oliwą z oliwek. Włożyć do naczynia żaroodpornego oraz do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 1 godzinę. Po tym czasie kurczaka przekręcamy i ponownie pieczemy jeszcze 15- 20 min., aż skórka zarumieni się.
Z okazji 3 urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie chciałabym życzyć wszystkiego co najlepsze dla gospodarzy, dużo radości i śmiechu w kuchni, mnóstwo pomysłów, realizacji dalszych planów, by marzenia się spełniały, a biznes w dalszym ciągu się rozwijał, dużo zabawy w kuchni, zarażając przy tym innych, bo gotowanie to nie tylko pasja czy zawód, ale przede wszystkim dobra zabawa !
Zapraszam na:
http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/
oraz
http://www.marcoghia.pl/
Zapraszam na:
http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/
oraz
http://www.marcoghia.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.