Ciasto jest delikatne, ale chrupiące, tak samo jak szparagi, więc całość wybornie smakuje.
SKŁADNIKI:
- szparagi zielone 1 pęczek
- ciasto francuskie 1 op.
- salami w plastrach 100 g.
- ser żółty w plastrach 150 g.
- cebula czerwona 1/2 szt.
- sól, pieprz do oprószenia
- olej rzepakowy 2 łyżki
- mąka do podsypania
- żółtko z 1 jaja
METODA:
- Stolnicę podsypać mąką. Wyłożyć ciasto francuskie. Pokroić na małe kwadraty.
- Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki ok 1-2 cm. Oprószyć solą, pieprzem i skropić olejem. Na kwadratach ciasta francuskiego układamy plaster sera, 2-3 plastry salami, pokrojoną w piórka cebulę. Na to układamy 2 szt. szparagów. Końce lewy górny i prawy dolny smarujemy rozbełtanym żółtkiem i zlepiamy.
- Układamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 min., aż ciasto zarumieni się.
Bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić do szparagów kolejne podejście, bo na razie jedno zaliczyło kosz ze względu na gorzkość :) Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń