11 maja 2016

SZPARAGI W CIESCIE FRANCUSKIM Z SALAMI I SEREM

Szparagi to zdrowe warzywa, które świetnie nadają się na przekąskę :) 
Ciasto jest delikatne, ale chrupiące, tak samo jak szparagi, więc całość wybornie smakuje. 




SKŁADNIKI:

  • szparagi zielone 1 pęczek
  • ciasto francuskie 1 op. 
  • salami w plastrach 100 g.
  • ser żółty w plastrach 150 g. 
  • cebula czerwona 1/2 szt. 
  • sól, pieprz do oprószenia
  • olej rzepakowy 2 łyżki 
  • mąka do podsypania
  • żółtko z 1 jaja
METODA:
  1. Stolnicę podsypać mąką. Wyłożyć ciasto francuskie. Pokroić na małe kwadraty.
  2. Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki  ok 1-2 cm. Oprószyć solą, pieprzem i skropić olejem. Na kwadratach ciasta francuskiego układamy plaster sera, 2-3 plastry salami, pokrojoną w piórka cebulę. Na to układamy 2 szt. szparagów. Końce lewy górny i prawy dolny smarujemy rozbełtanym żółtkiem i zlepiamy. 
  3. Układamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 min., aż ciasto zarumieni się. 

2 komentarze:

  1. Muszę zrobić do szparagów kolejne podejście, bo na razie jedno zaliczyło kosz ze względu na gorzkość :) Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia