9 maja 2016

CIASTO KINDER COUNTRY (PIECZONE)

Każdy już chyba widział i słyszał o cieście kinder country bez pieczenia.
Ja stworzyłam swoją własną wersję ciasta pieczonego, według mojego gustu i smaku. 

Ciasto jest czekoladowe przełożone pysznym kremem z dodatkiem ryżem preparowanym w miodzie.
Dzięki temu krem ma całkiem inny smak. Wierzch oblany czekoladą i posypany ryżem.
No pycha !








SKŁADNIKI:
Biszkopt:

  • jaja 6 szt.
  • mąka 3/4 szkl,
  • cukier 3/4 szkl.
  • kakao 3 łyżki
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Krem:
  • mleko w proszku 2 szkl. 
  • mleko 3.2 % 1/2 szkl.
  • cukier waniliowy 1 op. 
  • masło miękkie 250 g. 
  • śmietana kremówka 500 ml. 
  • cukier 4 łyżki 
  • ryż preparowany w miodzie  3 szkl. 
Dodatkowo: 
  • ryż preparowany w miodzie 1 szkl.
  • mleczna czekolada  100 g. 
  • powidła śliwkowe lub truskawkowe
METODA:
1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, dalej miksując na najwyższych obrotach, Dodać żółtka,  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i kakao, wymieszać szpatułką, aż powstanie gładka, puszysta masa. Przelać do formy 24x24 cm.wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 25-30 min, do suchego patyczka. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2. Krem: Mleko w proszku zmiksować z miękkim masłem na puszystą masę ( ważne, aby masło było miękkie, inaczej masa może zważyć się lub powstaną grudki ). Mleko zwykłe zagotować z cukrami. Odstawić do ostudzenia. Wlać do masy z mleka w proszku. Zmiksować. Kremówkę ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i wymieszać szpatułką ( nie mikserem, ponieważ może nam się zrobić masło z kremówki ). Na koniec wsypać ryż w miodzie. Wymieszać. 
3. Przekładanie: Biszkopt delikatnie  przekroić na 3 blaty. Blat pierwszy przełożyć 3/4 kremem. Przykryć drugim blatem ciasta, wysmarować powidłami, przykryć ostatnim blatem, który wyłożyć pozostałym kremem. Posypać ryżem w miodzie i polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Wstawić do lodówki na noc.

UWAGI:
Jeśli ktoś nie ma ryżu preparowanego w miodzie, może zastąpić go pszenicą w miodzie.
 

10 komentarzy:

  1. świetne ciacho;na pewno smakowało wybornie...też robiłam ciasto z ryżem preparowanym pod nazwą''BIAŁY LION'' polecam;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2016/05/ciasto-biay-lion.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiałam Kinder Country - ciekawy pomysł na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto super, jednak jest jedno "ale" nie użyłaś ryżu preparowanego w miodzie, tylko pszenicę w miodzie, a to znacząca różnica ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieeeee...użyłam ryżu preparowanego w miodzie. ..czemu tak pani pisze skoro nie wie? Ja lepiej wiem co wykorzystałam w przepisie. Pozdrawiam

      Usuń
    2. http://www.pal-kom.pl/RYZ%20W%20MIODZIE%20PUFKI.html

      ale jeśli ktoś nie ma to może zastąpić pszenicą w miodzie i po kłopocie :)

      Usuń
    3. Piszę tak, ponieważ na zdjęciach widnieje pszenica a nie ryż, przepraszam, jeśli się mylę ;)

      Usuń
  5. I am truly thankful to the owner of this website who has
    shhared this great piece of writing at at this time.

    OdpowiedzUsuń
  6. Heey wouod yoou mind sharing which blog platform you're working
    with? I'm going tto sttart my own blog in the near future bbut I'm having a hard time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    Thee reasson I ask is because your design seems different then most blogs and
    I'm looking for something unique.
    P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia