W końcu udało się ! <3 Kurczak smakuje niemal tak samo. Wierzch jest pofałdowany chrupiący. Natomiast środek soczysty. Pyszności, które można zrobić samemu w domu na obiad, na imprezę, od czasu do czasu dla dzieci jako przekąska, na piknik, do pracy itd.
SKŁADNIKI:
- filety z kurczaka 3 szt.
- jaja 2 szt.
- mleko 2/3 szkl.
- mąka 4 łyżki
- sól 1 łyżka
- pieprz 1/2 łyżeczki
- chili w proszku lub ostra papryka 1 i 1/2 łyżeczki
- czosnek granulowany 1 łyżeczka
- dodatkowo mąka ok. 3 szkl. oraz olej do smażenia
METODA:
- Mleko, jaja, mąkę ( 4 łyżki ), sól, pieprz, chili i czosnek granulowany wymieszać, aż powstanie głaska masa.
- Filety umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Zanurzyć w cieście.
- W pojemniku z zamknięciem lub w woreczku umieścić mąkę. Wrzucić kilka kawałków, zamknąć i dokładnie wymieszać.
- Do rozgrzanego oleju wrzucać kawałki obtoczone w mące. Mieszać co jakiś czas, aby z każdej strony dobrze się usmażyły. Kiedy zarumienią się, wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.