Bułki są puszyste i mięciutkie w środku, a skórka jest chrupiąca. Chyba wszyscy kochają takie bułki. Smakują jak te z piekarni, a nawet lepiej i możemy je zrobić sami. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie potrzeba wielu składników. Już nie musimy chodzić rano do piekarni czy sklepu po bułki :)
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna tortowa typ 450 0.5 kg. + do podsypania
- drożdże świeże 20 g.
- gorąca woda (ale nie wrzątek ) 250 ml.
- sól 1 łyżka
- cukier 1 łyżeczka
- masło roztopione 1 i 1/2 łyżki
METODA:
Mąkę przesiać. W wodzie rozpuścić drożdże, sól i cukier. Wlać do mąki. Dodać roztopione masło i wyrobić ciasto ( starać się jak najmniej podsypywać mąki, aby ciasto nie stwardniało ). Przykryć ścierką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 9-10 równych części ok. 80-85 g. jedna. Uformować bułki, kłaść na blaszce wyłożonej pergaminem i podsypanej dużą ilością mąki, złączeniami do dołu. Na każdej bułce zrobić przedziałek tępą stroną noża ( przydusić do samego końca ). Odstawić do do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika bułki obsypać mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 15- 20 min, aż zarumienią się.
Super :) uwielbiam domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńGorąca woda zabije drożdże i nie urosną.Piękne bułki.
OdpowiedzUsuń