24 maja 2016

PROSTE DOMOWE BULKI PSZENNE

Nie ma nic lepszego niż cieplutkie, świeże, domowe pieczywo. 
Bułki są puszyste i mięciutkie w środku, a skórka jest chrupiąca. Chyba wszyscy kochają takie bułki. Smakują jak te z piekarni, a nawet lepiej i możemy je zrobić sami. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie potrzeba wielu składników. Już nie musimy chodzić rano do piekarni czy sklepu po bułki :)







SKŁADNIKI:


  • mąka pszenna tortowa typ 450 0.5 kg. + do podsypania
  • drożdże świeże 20 g. 
  • gorąca woda (ale nie wrzątek ) 250 ml. 
  • sól 1 łyżka
  • cukier 1 łyżeczka 
  • masło roztopione 1 i 1/2 łyżki
METODA:

Mąkę przesiać. W wodzie rozpuścić drożdże, sól i cukier. Wlać do mąki. Dodać roztopione masło i wyrobić ciasto ( starać się jak najmniej podsypywać mąki, aby ciasto nie stwardniało ). Przykryć ścierką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 9-10 równych części ok. 80-85 g. jedna. Uformować bułki, kłaść na blaszce wyłożonej pergaminem i podsypanej dużą ilością mąki, złączeniami do dołu. Na każdej bułce zrobić przedziałek tępą stroną noża ( przydusić do samego końca ). Odstawić do do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika bułki obsypać mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni  na ok. 15- 20 min, aż zarumienią się. 


2 komentarze:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia