Ten przepis na ciasto do pizzy używam już od bardzo dawna i nigdy się nie zawiodłam.
SKŁADNIKI:
- mąka tortowa lub typ 500 4 szkl.
- woda ciepła 300 ml.
- drożdże suche 1 op.
- cukier 1 łyżeczka
- sól 1 łyżka
- oliwa 1 łyżka
METODA:
Mąkę przesiać. Dodać oliwę, sól, cukier, drożdże suche i ciepłą wodę. Wymieszać łyżką. Zagnieść ciasto.Powinno być elastyczne. Wsadzić do woreczka i wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy i rozwałkowujemy na niegruby placek do 5 mm. Wykładamy na przygotowaną formę i odstawiamy jeszcze na 15-20 min. Następnie na pizzę wykładamy ulubione składniki i zapiekamy w piekarniku nastawionym na 200 stopni ok. 15-20 min.
Taka domowa zdecydowanie wygrywa :)
OdpowiedzUsuń