Nie dość że przyjemnie chrupią w buzi to jeszcze duża frajda przygotowując je.
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna 200 g. + do podsypania
- żółtka z 2 jaj
- cukier 1/2 szkl.
- soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
- masło 150 g.
- cukier wanilinowy 1 op.
- ekstrakt z wanilii 1/2 łyżeczki
- kropelki czekoladowe z czekolady deserowej 4 łyżki lub pół tabliczki posiekanej czekolady
- sól 1/2 łyżeczki
METODA:
1. W misce umieścić mąkę, żółtka, cukry, ekstrakt, sodę, pokrojone na mniejsze części masło oraz kropelki czekoladowe lub posiekaną czekoladę.
2. Składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Tak długo ugniatać, aż powstanie jednolita masa.
3. Ciasto podzielić na 3 równe części, podsypać mąką i rozwałkować na ok. 4-5 mm.
Wyciąć kółka mniejszą szklanką lub nabrać w dłonie ciasto i uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczyć.
Ciastka układać na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 10-15 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni.
Ciastka układać na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 10-15 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.