Świetnie nada się na wesela, urodziny i imprezy. A z kawą to " niebo w gębie" :)
SKŁADNIKI BLACHA 24X24 CM. :
Ciasto:
- mąka 2 i 1/2 szkl.
- masło ( zimne ) 250 g.
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- żółtka 5 szt.
- cukier puder 3 łyżki
- wiórki kokosowe 1/2 szkl.
Masa I:
- budyń waniliowy bez cukru 2 op.
- cukier 2 łyżki
- mleko 700 ml.
- wiórki kokosowe zmielone lub bardzo drobne 3/4 szkl.
Masa II:
- kajmak w puszce np. gostyński 400 g.
- mleko 2 łyżki
Masa III:
- białka 5 szt.
- cukier puder 1/2 szkl.
- olej rzepakowy 1/2 szkl.
- budyń śmietankowy bez cukru 2 op.
- wiórki kokosowe zmielone lub bardzo drobne 3/4 szkl.
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
- wiórki kokosowe do obsypania
METODA:
Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą wymieszać ( masło pokroić na mniejsze części ). Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Włożyć do woreczka i do zamrażarki.
Masa I: Połowę mleka wlać do garnka. W drugiej połowie rozrobić budyń z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń oraz dodać wiórki kokosowe. Mieszać energicznym ruchem, aż masa zgęstnieje.
Masa II: Do rondelka wlać mleko i dodać kajmak. Gotować na małym ogniu, aż masa będzie jednolita i bez grudek.
Masa III: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder i dalej miksować, ale na niższych już obrotach. Następnie wsypać budyń i wlać strużką olej. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe.
Pieczenie: Blachę wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Jedną część ciasta rozwałkować ( podsypując mąką ) i wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 15- 20 min. Po tym czasie wyciągnąć i na ciasto wyłożyć masę I, na masę I wylać masę II i następnie masę III. Z zamrażarki wyciągnąć drugą połowę ciasta. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obsypać równomiernie ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 35-40 min.
Ostygnięte ciasto obsypać wiórkami i cukrem pudrem.
Pyszności! Rewelacyjne ciasto :)
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia wszystko co kokosowe, Twoja Princessa wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńświetne ciacho;niczym z cukierni ;) zapraszam na moje przepisy na ciasta i ciasteczka w tym wybrane ciasta S.Anastazji może coś Ci się spodoba;coś zainspiruje ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/
O to bym z przyjemnością zjadła:)) Pozdrawiam z Kuchni Marlenity:)
OdpowiedzUsuń